• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mehmet Koçak
Mehmet Koçak
TÜM YAZILARI

İşte size bir Avrupa analizi...

07 Ocak 2017
A


Mehmet Koçak İletişim: [email protected]

Sağlık sorunlarım nedeniyle 3 yıl aradan sonra kısa bir zaman önce Fransa, Almanya, İsviçre ve İtalya’yı içeren bir Avrupa turu yaptım. 

33 yıl gazeteci olarak bulunduğum Avrupa’da neler oluyor? Siyasi, ekonomik, iktisadi ve sosyal hayat bakımından neler değişti? Türkiye ve İslam karşıtlığının hızla artması ve ırkçılığın engellenemeyen yükselişinin sebeplerini yerinde irdeleme imkânı buldum. 

Öncelikle dikkat çeken konu olarak içinden geçmekte olduğumuz süreçte AB’nin hızla artan oranda değişmekte olduğunu gördüm.  

Siyasi hatalar beraberinde ekonomik ve sosyal sıkıntıları getirmiştir. Avrupa’da hem göçmenler hem de yerli Avrupa halkı gidişattan memnun değil.

İktisadi sorunlar, Avrupa ülkelerindeki göçmenlerle yerli halk arasında var olan sorunları olumsuz etkilemekte ve aradaki hoşgörüsüzlük ve ayrışma, arttıkça artmaktadır. Birbirini kabullenme ve bir arada yaşama kültürü her geçen gün zorlaşmaktadır.  

AVRUPA’NIN YENİ VEBASI IRKÇILIK

Avrupa’nın her alanda güçlendiği dönem bitti. Önceleri herkesin AB trenine atlayıp daha mutlu bir hayat ve ekonomik refaha kavuşma hayali vardı. Şimdi ise AB kendi içinde ayrılıkları tartışıyor. Bilhassa İngiltere’nin AB’den ayrılması, her alanda etkisini gösteriyor. 

AB; anayasa, savunma konsepti ve dış politikasını hâlâ oluşturamadı. Bu gidişle de oluşturamayacak. Çünkü aralarında birlik yok ve birlik için bir iyi niyet belirtisi söz konusu değil. 

Almanya’nın maddi desteği ile zorunlu bir beraberlik görüntüsü var. Almanya dışındaki Avrupalılar, “Hitler,  Avrupa’yı silah gücüyle kontrolüne almıştı. Şimdiki Almanya ekonomik gücüyle AB’ye hâkim olmak istiyor” görüşünde.

Almanlar, diğer Avrupalılar tarafından sevilmiyor. Almanya ise kendi içinde barışık değil. AB taraftarı olan merkez partiler ciddi anlamda oy kaybederken, AB karşıtı ırkçı popülist partiler, günden güne güç kazanıyor.

Hiçbir AB üyesi ülkesinde resmi kurumların dışında AB bayrağı göremezsiniz. Her ülke kendi bayrağı ve milli marşı ile kendi kültürel değerlerini yaşatmakta kararlı görünüyor. 

Yani AB’de birlik sözde var ama özde yok. 

Sadece Almanya’da değil, tüm Avrupa’da AB karşıtı ırkçılık yükselişte. Yerel yönetimlerde, merkez hükümetlerde hatta Avrupa Parlamentosunda ciddi oranda temsilciler bulunduruyorlar. 

Irkçılık, Avrupa’nın yeni vebası. Böyle giderse bu veba hastalığı Avrupa’yı teslim alacağı gibi AB’nin dağılış sebebi de olacaktır.  

2017 yılı içinde yapılacak Almanya ve Fransa seçimleri bu konuda belirleyici olacaktır. 

İSLÂM VE TÜRK DÜŞMANLIĞI 

Avrupa’da ırkçı akımlar yükseldikçe İslam ve Türkiye karşıtlığı da aynı derece artmaktadır. Avrupa’daki siyasilerin en büyük propaganda malzemesi İslam ve Türk düşmanlığıdır. 

Bunun asıl sebebi ise tarihin derinliklerinden gelen kin ve nefretin yanında kitle iletişim araçları üzerinden yapılan karalama kampanyalarıdır. 

Siyasilerin ve Medya’nın, yerli Avrupa halklarına yönelik ısrarla devam eden İslamofobia propagandaları etkili olmaktadır. Halk, bilinçli bir şekilde yalan ve iftira propagandalarıyla yanıltılmaktadır. 

Bütün bu olumsuzluklar, hayatın her alanında kendini göstermektedir. Olumsuz propagandaların sonucu olarak maalesef tüm Avrupa’da İslam çağdışı, Müslümanlar ise potansiyel suçlu gibi gösterilmektedir

Avrupa’nın birçok yerinde Müslüman olarak yaşamak giderek zorlaşıyor. Polis kontrolleri, fişlemeler ve “suç işleyebilir” zannıyla keyfi tutuklamalar yapılıyor. Başörtülü kadınlara tükürülüyor ve hakaretler yapılıyor. Müslümanlar Avrupa’da aşağılanıyor ve tartaklanıyorlar.

Yapılan anketlerde Almanya başta olmak üzere Avrupa’da Türkler ve Müslümanlar istenmiyor. 

Kısacası; Avrupa Birliği’nin uzun yıllardır koruduğu ve savunduğu, insan onuruna saygı, özgürlük, demokrasi, eşitlik, hukuk devleti ve azınlıklara mensup kişilerin haklarının korunması gibi değer ve normlarından hızla uzaklaştığına şahit oldum. 

Sizin anlayacağınız; Avrupa var olan sorunlarını aşamıyor. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23