• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mehmet Koçak
Mehmet Koçak
TÜM YAZILARI

Rusya, Esad’ı gözden çıkardı

31 Aralık 2016
A


Mehmet Koçak İletişim: [email protected]

Türkiye, Rusya ve İran’ın Batılı devletlerin dışarıda bırakıldığı ‘Yeni Suriye Barış Planı için yoğun olduğu kadar, sessiz ve derinden bir diplomasi sürdürülüyor.

Bölge sorunlarının bölge ülkeleri tarafından çözüme kavuşturulması odaklı bu girişimlerin ilki kısa bir zaman önce Moskova’da Dışişleri Bakanlar düzeyinde gerçekleşmişti.

Devamında ise Suriye’de ateşkes sağlandı.

Şimdi ise, yeni yılın ilk ayında Kazakistan’ın başkenti Astana’da Rusya, İran ve Türkiye arasında yeni bir zirve kararı alındı.

Beş yılı aşkın bir süreçte ABD öncülüğünde Batılı ülkelerin de aktif olduğu tüm girişimler sonuçsuz kalmıştı.

O başarısız süreçteki çabalar düşünüldüğünde bu girişimin de anlamsız kalacağı iddiaları Batı başkentlerinde seslendiriliyor. 

ASIL HEDEF KENDİÇIKARLARI

Nitekim. İran, Irak ve Suriye’yi Şiileştirme” ve bölge ülkelerini kendine domine etmek faaliyetlerinden vazgeçmiş değil. 

Rusya ise, Suriye’deki varlığı ile Ortadoğu’da kendine bir üs oluşturmak istiyor. 

Hem Rusya, hem de İran, bu nedenle Şam diktatörü Esad’a verdikleri güçlü desteği azaltarak muhalif güçlerin de gönlünü kazanmaya çalışıyorlar,. 

Çünkü Rusya biliyor ki, muhalefet desteği olmadan. Suriye’de kalıcı olmak mümkün değil.

Bu gerçekten hareketle, Suriye’de kendi çıkarlarını elde etme adına Türkiye üzerinden, kısmen de, Türkiye dışında muhalif güçlerle gizli-açık pazarlıkları sürdürüyorlar. 

Her iki ülke, Rusya ve İran, Suriye’de özellikle ABD’nin oluşturduğu boşluğu doldurma çabasında.

Bütün bu hesaplar içinde başlatılan görüşmelerin devam edebilmesi için Esad’ın iktidarda kalıp kalması önem taşımaktadır. 

İran, Esad’ın iktidarda kalmasında ısrarlı olurken, Rusya, Türkiye ve Batılı ülkelerin yanında, muhalif güçlerle de yeni ilişkiler kurabilmek için, Beşar Esad’sız bir geçiş sürecine bile razı olunabileceğini ima ediyor.

Rusya, Ortadoğu bağlamında Suriye’de mesafe alabilmesi için Esad’ın gitmesini şart koşan Türkiye ve batılı ülkeleri ile bir şekilde uzlaşmanın gerekliliğine inanıyor. 

“Ya Esad, ya Rusya’nın çıkarları” arasında bir tercihle karşı karşıya olan Rusya’nın, büyük hedefler uğruna Esad’ı feda etmeye hazırlandığı ileri sürülüyor. 

Rusya, Esad’ı gözden çıkararak, hem Batılı devletlerin Ortadoğu hakimiyetini engellemiş olacak hem de, Suriye’de Şam yönetiminin yanında muhalefeti de yanına alarak kendi geleceğini kalıcı kılmak istemektedir. 

Esad’ın kendisini ve ailesini kapsayan bazı garantiler alması sonrası görevden ayrılacağı öngörüsü de haberde yer almaya başladı bile. 

TÜRKİYE YENİ HAMLELERE HAZIRLANIYOR

Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu ve diğer direnişçi gruplar ile olan bağları nedeniyle, Rusya ve İran tarafından kısmen isteklerine yeşil ışık yakılıyor. Türkiye’nin Suriye topraklarında kendi güvenliği için başlattığı operasyonlarına göz yumuluyor.

Bu fırsatı değerlendiren Türkiye ise, operasyonlarına devam ederken, bir yandan da Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt devletinin kurulmasını engellemek istiyor. 

Bu arada Türkiye, Rusya ve İran’ın dengelenmesi için ABD ve AB’nin sürece dahil edilmesini istiyor. 

Çünkü, Rusya ve İran’ın Suriye üzerinden bölgede hakimiyet kurma heveslerini tek başına frenleme şansı olmayabilir endişesi taşıyor.

Bu nedenle Türkiye, tüm aktörlerle ilişkilerini sürdüren diplomatik kanalları açık tutuyor. 

Diğer yandan, kendi güvenliğini önceleyen hamleler gerçekleştirme hazırlıklarına da devam ediyor.

Görüldüğü gibi arayışlar her alan ve farklı aktörler tarafından gizli açık bir şekilde devam ediyor…

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23