• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Nurettin Veren
Nurettin Veren
TÜM YAZILARI

10 yıllık refah istiyorsan, ağaç yetiştir, yüz yıllık refah istiyorsan insan yetiştir

06 Temmuz 2017
A


Nurettin Veren İletişim: [email protected]

İmanlı bir nesil yetiştirmek, sadece devletin okullarda vereceği eğitimle olabilecek bir iş değildir.

Elbirliğiyle çocuğun doğduğu andan itibaren, aile içerisinden, ilkokula adımını attığı gün ve bundan sonraki eğitim safhalarında, fevkalâde hassasiyetle ele alınıp, devamlı ilgilenilerek, ahlaki ve ilmi melekelerine hitap eden, bilgili hocalarla ve mükemmel eğitim sistemleri ile aralıksız sürdürülerek yapılabilir.

Ülkemizde pek bulunmayan, Çinlilerin yetiştirdiği bambu ağacı yetiştirme usulü vardır. Önce bambu ağacının tohumu ekilir, sulanır ve gübrelenir, ilk yıl tohumda herhangi bir değişiklik olmaz. 2. yıl yeniden gübrelenir ve sulanır, üçüncü ve dördüncü yıllarda da, tekrar gübrelenir ve sulanır; fakat filiz vermez, beşinci yıl, tekrar sulanır ve gübrelenir. Fakat bu 5. yıl filiz vermeyen tohum, 5. yılın ilk aylarında filiz verir, su ve gübre vermeye de devam edilir.

Nihayet 5. yılın sonlarına doğru, bambu yeşermeye başlar ve altı hafta gibi kısa bir sürede, yaklaşık 27 metre boyuna kadar ulaşır. 

Peki bu Çinlilerin yetiştirmiş olduğu bambu ağacı, 27 metre boyuna, 6 haftada mı ulaştı? Yoksa beş yılda mı? Şüphesiz 5 yılda

Bizler de evlatlarımızı 20 sene sabırla, azimle, yılmadan yetiştirmek için gayret etmeliyiz, ilk yıllarda emeğimizin karşılığını almamış gibi olsak da, ekilen tohumlar mutlaka yeşerecek, bu yılların birikimi mutlaka meyvesini verecektir.

Çin atasözü der ki: bir yıllık refah istiyorsan, tahıl yetiştir. 10 yıllık refah istiyorsan, ağaç yetiştir. Yüz yıllık refah istiyorsan insan yetiştir.

Bizler de hayırlı bir nesil yetiştirmek için, yılmadan, usanmadan, evlatlarımızı yetiştirmeye gayret etmeliyiz. Bugün dünya menfaatlerine; edepli ve ahlaklı olmaktan, imanlı olmaktan daha fazla önem veren, bir toplum haline geldik. Her gün gazetelerde, boy boy parası için, annesini, babasını, dedesini, nenesini, katleden, uyuşturucu kullanan üniversiteli çocukların haberlerini ve katliamlarını, teröre katıldıklarını televizyonlardan, gazetelerden, uyuşturucu bataklığına düşenlerin manzaralarını, maalesef üzülerek ve acıyarak görüyoruz.

Onların sadece maddi isteklerini karşılayarak, iyi bir anne-baba olamayız. Evlatlarımızın, hayırlı imanlı, ahlaklı, İslami bir gençlik olabilmesi için, onların kalplerine ve kafalarına verilecek manevi gıdaların vücutlarına verilecek, diploma almak için yapılan harcamalardan, yiyeceğinden ve içeceğinden daha az önemli olmadığını unutmamalıyız.

Arka arkaya neslimizi perişan duruma sokan, sigara, içki, Bonzai ve diğer felaket uyuşturucularla, diğer yandan da bilgisayar, internet gibi görünmeyen insi ve cinni şeytanlar vasıtasıyla, elimizden alınmış ve gözümüzün önünde her gün katledilmektedir. 

Bilmediğimiz akımların içerisinde per perişan olup, serseri bir nesil halinde, kendi ülkesinin ve kendi milletinin kökünü kurutan, bir canavar haline getirilmektedir. Bunun yegane çaresi, dindar, inançlı, merhametli, atasına, dinine, töresine, vatanına, bayrağına bağlı, dindar bir nesil yetiştirmektir.

İşte bu istikamette alınan, bütün okullardaki ibadethane ve abdest alabilme faaliyetlerine, geç de olsa başlanmıştır. 

Tabii ki sadece bu yeterli değildir, fakat atılan bir adımdır. Çünkü İman-ı Tahkiki, İman-ı Taklidi dediğimiz yolla başlar. Küçük çocuklar, önce öğrenecek şeyleri taklit yoluyla öğrenir, daha ileriki yaşlarda, bunu derinlemesine tahkiki boyutta, detayları ile anlamış olarak alıp sindirirler.

Karşı çıkanlara şunu söylüyorum; bale, müzik, piyano, folklor derslerini, en küçük yaşlarda başlamasının çok faydalı olacağını söyleyenler, dindar olmanın çok daha erken yaşlarda olmasına niçin karşı çıkıyorlar. 

Taklidi olarak küçük yaşlarda, Allah’ı anlamak, kendisine rızık veren, kendisini yoktan yaratan, Kainat-ı yoktan yaratan Allah›ı bulmak, bilmek ve sevmek için yapmış olduğu hareketlerin, ileriki zaman içerisinde detaylarını öğrendikçe, hakiki daha kamil bir mümin olacak, vatanına, milletine, anasına, babasına, hayırlı bir evlat olacaktır.

Ağaç yaş iken eğilir, eğitim erken yaşlarda başlamalıdır.

Cuma günü saat: 20:45’te Akit Tv Perde Arkası programında görüşmek dileğiyle.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23