• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Osman Atalay
Osman Atalay
TÜM YAZILARI

Türkiye, Cerablus’a girerken

30 Ağustos 2016
A


Osman Atalay İletişim: [email protected]

Türk Silahlı Kuvvetleri, sonunda Suriye’de sınır ötesi harekâta girişti ve kuzeydeki Cerablus topraklarına ayak bastı.

Türkiye, Cerablus harekatıyla geçtiğimiz haftalarda Gaziantep’teki düğünde patlayan bombanın toplumdaki öfke seliyle hem IŞİD’i sınırdan tamamen uzaklaştırmak hem de ABD destekli Kürt koridorunu engellemeyi hedefliyor.

5 yıldır güvenli bölge oluşturmak adına Batı’ya ve Doğu’ya siyasi ve stratejik öneriler yapan ama bir türlü karşılık bulamayan Türkiye’nin, sonunda darbe yarası almış Türk Silahlı Kuvvetleri ile Fırat Kalkanı harekatı yapması hem halkımıza hem de TSK’nın kendisine büyük moral oldu.

2012 yılından beri Türkiye sınırda güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge fikrini yüzlerce defa uluslararası toplantılarda ve kamuoyunda dillendirmişti.

Son zamanlarda bölgeden gelen çeşitli saldırılar ve geçen kasım ayında ortaya çıkan uçak krizinden sonra Türk askeri uçaklarının Kuzey Suriye’nin hava sahasına girmesi tamamen imkansızlaşmıştı.

Türkiye’nin Cerablus operasyonu çok gecikmiş gibi görülse de, bölgesel şartlar, konjektör, planlama ve zamanlama açısından uygun bir şekilde gerçekleşti.

Uluslararası siyasi alanda gereken adımların atılması açısından bakıldığında Rusya ile ilişkilerin düzeltildiği, ABD ile ciddi bir darbe girişimi sorunumuzun varlığı ve İran ile de ciddi temaslar kurulmasıyla gerçekleşen bir operasyondu. 

 •

Türkiye’nin giriştiği bu askeri operasyonun önemli özelliği ilk kez bir yabancı devletin bir kara harekâtına girilmiş olmasıdır. Sadece 1990’lı yıllarda Abdullah Öcalan’ın Suriye’de barındırılmasına sert bir ültimatom vermiştik.

Bu operasyon aynı zamanda ABD öncülüğündeki koalisyonun desteğiyle yapılmaktadır. Ve ÖSO da devrededir.

 IŞİD, Cerablus bölgesinde darbe yerken ondan boşalan yere PYD/YPG’nin gelmesi asla kabul edilemeyecek bir durumdur.

Bu operasyonun önemli ayağı kırmızı çizgimiz olan Fırat’ın batısının emniyete alınmasıdır. İnşallah Süleyman Şah Türbesi’ni taşıdığımız yerden oraya yeniden inşa edeceğiz. Fırat’ın batısında kalan alanın tamamını güvenlikli bir hale getirmeliyiz.

Kobani ile Afrin arasında kalan bölgeyi Suriye rejimi kontrol edemiyor. Esed, İran ve Rusya da kuzeyde Kürtlerin kanton devlet kurmasından çok rahatsız ve bunu engelleyemiyorlar.

YPG/PYD kuzeyden ara boşluğu kapatamayacağını anlayınca daha aşağıdan güneyden dolanarak koridoru birleştirmeyi deneyecektir.

Türkiye’nin Cerablus’ta varlığı ülke sınırlarımız için hayati derecede önemlidir. 90 kilometre uzunluğunda 35-40 kilometre derinliğinde bir alanın kontrol edilmesi gerekiyor. Bu yüzden iktidarı ve muhalefetiyle Cerablus operasyonunun desteklenmesi gerekiyor.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23