• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sedat Yılmaz
Sedat Yılmaz
TÜM YAZILARI

Ülkeyi uydu yapan sistemi çöpe attık

19 Nisan 2017
A


Sedat Yılmaz İletişim:

Türk vatandaşları 16 Nisan Referandumu’nda “evet” tercihini yaparak değişemez denilen eski Anayasa’yı büyük ölçüde rafa kaldırdı. Yürürlüğe girecek 18 madde ile Türkiye yönetimine yeni bir ruh verdi. 

Bundan sonra 2019 yılı sonu itibariyle Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçilecek. 

Yıllardır gelişmenin ve gelişmişliğin önünde set gibi duran, gelişmiş ülkelere Türkiye’yi uydu yapan Başbakan merkezli bu yönetim şekli tarihe karışacak. 

Ülkemiz emin adımlarla muasır medeniyetler seviyesini de aşarak siyasi, ekonomik ve sosyal alanlarda küresel bir güç olarak dünyada parmakla gösterilen devlet olarak yıldız gibi parlayacak. Orta Asya’dan başlayıp 3 kıtada devletler kuran binlerce yıllık bu yürüyüş, yeni yüzyılın belki yepyeni bir yüzü olarak yeniden tarihe imza atacak.

TÜM TÜRKİYE 

KUCAKLANMALI

Şimdi tüm yurdu kucaklayarak geçmişle geleceği bağlayıp uluslararası iz bırakacak yeni Türkiye’nin temellerini atma zamanı…

Tarihi, ilmi, irfanı, ahlakı, eserleri, kutlu şahsiyetleri, siyaseti, ekonomisi velhasıl medeniyetiyle bütün dünyayı insanlığa, iyilik ve güzelliklere davet edecek kutlu yürüyüşe canı gönülden başlama zamanı… 

MİLLET DÜĞÜMÜ ÇÖZDÜ

Evet, geçmişte olduğu gibi bugünlerde de hiç dillerden düşmeyen yapısal reformların artık yasalaşıp yürürlüğe girme zamanı geldi…

Öncelikle siyasi reformlar… Geçen yazımızda özetle de olsa bundan bahsettik. 

16 Nisan Referandumu ile Türkiye siyasi reformlarda kapıyı araladı ve seçimlerden, siyasi partiler yasasına kadar birçok meselenin düğümünü çözdü. Millet yapılacak işlerle ilgili kapıyı açtı… Türkiye’yi yönetmeye talip olanlara önemli görevler yükledi. 

ÖNCE EĞİTİM, ARDINDAN ADALET

Yapısal reformlar içinde sayılan sosyal reformlar en az siyasi reformlar kadar önemli.  Hatta bütün halk kesimlerini ilgilendiren çok geniş kapsamlı bir alan… 

Bugün birçok kişinin şikayet ettiği eğitim sisteminde kaliteyi ve verimliliği artırıcı köklü değişiklikler gerekiyor. 

Ardından adalet sistemi… Cumhurbaşkanlığı yönetim şekli ile belki adalete bir nebze el atılmış olsa da bu alanlarda yapılacak çok büyük işler var. Adalette hızlı sonuç alınacak bir yapıya ihtiyaç olduğunu artık bilmeyen yok. Zamanında ve doğru tecelli etmeyen veya edemeyen bir hukuk sistemine kim razı olabilir ki… 

Sakın ha, sağlık reformları unutulmasın...

EKONOMİDE BEKLEYEN REFORMLAR

Peki, iktisadi alanlarda ne yapacağız? 

Burada yapısal reformlar olmayacak mı?. Elbette olacak… Çünkü şimdi ekonomide yapısal reformlara ihtiyaç her zamankinden daha fazla… Nedir bunlar?.

Öncelikle işçi, memur ve emeklinin sosyal beklentilerine en üst seviyede cevap verilmesi lazım. Yaşama ve barınma hakkını da göz önüne alarak bütün sosyal katmanlara yönelik yeniden düzenlemeler yapılması şart...

Büyümeyi ihracata dayandıran bir ekonomik sistemin oluşturulması da diğer önemli konu... İhracatın, ithalatın esaretinden kurtarılması… Sağlıklı bir bütçe rejimi… İç tasarrufların artırılması… Üretimde yerliye daha fazla yer verilmesi… Sanayi ve iş gücü envanterinin çıkarılarak istihdam ve üretim politikalarının sürdürülebilir hale getirilmesi… Yani yapılacak iş çok...

ACİLEN VERGİ ADALETİ TESİS EDİLMELİ

KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilere dayalı bir vergi sistemini kimse istemiyor. Vergi adaletinin tesis edilmesi elzem ki ne elzem... Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınacak bir sistemin yürürlüğe konmasının zamanı geldi. 

Yeniden bir sosyal güvenlik reformunun hayata geçirilmesi... Başta finans sektörü olmak üzere diğer sektörlere yönelik yeni yepyeni düzenlemelerin yapılması... Bir de mikro reformlar var... Türk Ticaret Kanunu’nun yeniden ıslah edilmesini de ekleyelim... 

Netice olarak her alanda kalkınmanın temellerinin atıldığı bir sistemin hayata geçirilmesi, Türk vatandaşının öncelikle beklentileri...

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23