Farklı spor dallarında farklı anlamlarda da kullanabilen sarı kart genel olarak hakemler tarafından oyunculara uyarı niteliğinde gösterilen karttır.

Ceza kartları arasında yer alan sarı kartlar aslında ceza kartı olmaktan çok oyuncuları uyarmak amacıyla hakemin gösterdiği bir ikaz kartıdır. Maç esnasında kuraldışı davranan oyuncuyu uyarmak amacıyla hakemler sarı renkli kart gösterirler. Hakemler aslında kolay kolay sarı kart göstermezler. Ancak oyunun temposu içerisindeki oyuncular bazı durumlarda kurallara aykırı hareketler içerisine girebilmektedir. Sarı kart gösterme gibi kurallar ile spor müsabakalarında oyunun kurallar çerçevesinde oynanması amaçlanmaktadır. Maçın hakemi sarı kartı oyunda yer alan oyunculara gösterebileceği gibi, kurallara aykırı harekette bulunurlarsa yedek kulübesinde bulunan oyunculara da gösterilebilme yetkisine sahiptir.

Sarı kart gösterme uyarı niteliğinde olmakla birlikte 2. defa gösterildiğinden oyuncunun oyundan atılması anlamına gelmektedir. Aynı maçta 2 kez kural ihlali yaparak sarı kart gören oyuncu kırmızı kart görmüş gibi oyundan atılır. Aynı zamanda farklı futbol müsabakalarında gördüğü sarı kartların sayısı belli bir rakama ulaşan oyuncu bir sonraki maçta oynayamamaktadır.

Hakemlerin sarı kartın gösterme yetkisinde olduğu durumlar futbol kurallarının 12. maddesinde belirtilmektedir. Bir oyuncu aynı müsabakada bu kural ihlallerinden birini yaparsa sarı kart gösterilerek ikaz edilir. İkinci kez sarı kart gösterme durumda ise ilgili oyuncu oyundan atılır.

Sportmenliğe aykırı davranışta bulunmuş ise,

Oyunun tekrar başlamasını geciktirmeye yönelik harekette bulunursa,

Hakeme verdiği kararlardan dolayı sözle veya davranışlarıyla ısrarla itiraz ederse,

Oyun kurallarını sürekli olarak ihlal ederse,

Köşe vuruşu, serbest vuruş veya taç kullanılması sırasında gerekli mesafeye açılmazsa,

Yedek futbolcular için hakemin izni olmaksızın oyun alanına girerse veya oyunda olan oyuncu için hakemin izni olmaksızın dışarı çıkarsa oyuncuya hakem tarafından sarı kart gösterilir.