Topa vuruş şekillerden olan vole futbol ve teniste farklı anlamlarda kullanılmaktadır. Futbolda topa vurma tarzlarından birisi olarak karşımıza çıkan vole, teniste raketle topa vurma hareketine denilmektedir.

Vole hareketi futbol için açıklanacak olursa oyuncunun havalanan topa yere inmeden sıçrayarak ayağın üstü ile vurma hareketidir. Havadan gelen topa gelişine yana yatarak vurmak olarak tanımlayabiliriz voleyi. Vole hareketi futbolda röveşata gibi beğenilen hareketler arasında yer alır.

Bu vuruş yapılırken kalça döndürülerek ağırlık tek ayak üzerine verilir. Gelen topa ayaklar kalça seviyesine çıkarıldıktan sonra vurularak vole vuruşu gerçekleştirilir. Vole vuruşu yapmak ciddi yetenek isteyen hareketlerin başında geliyor. Herkes topa vole ile vuramaz. Vurabilse bile düzgün ve isabetli bir şekilde vurmak önemlidir. Topa vole vurabilmek için öncelikle pozisyonun bunu yapmaya uygun olması gerekir. Pozisyon uygun olsa bile top vole vurmaya imkân verecek şekilde gelmezse vuruşun yapılması zorlaşır.

Vole hareketi çoğunlukla orta açılması durumlarında futbolcular tarafından tercih edilir. Vole ile sert ve isabetli bir biçimde kaleye doğru gönderilen topun gol olma ihtimali yüksektir. Ancak vole vuruşu da röveşata gibi ciddi riskler barındırır. Topa vurabilmek için ani bir hareketle sıçramak ciddi sakatlanmalara yol açabileceği gibi futbolcu ayağını bel hizasına kadar kaldıracağı için diğer oyuncuları da sakatlayabilir. Bu nedenle vole vuracak futbolcunun dikkatli olması ve hızlı karar verebilme yeteneğine sahip olması gerekir.