Birçok kişinin özellikle genç yaşlardaki futbol tutkunlarının hayalidir antrenörlük yapmak. Peki antrenör nasıl olunur? Kimler antrenör olabilme hakkına sahiptir? Antrenör olmanın şartları nedir?

Günümüz popüler sporları tüm dünyada geniş kitleler tarafından takip ediliyor. Özellikle futbol ve basketbol gibi artık bir sektöre haline dönüşen spor dallarında takımların değerleri milyon dolarları bulmaktadır. Modern tesisler ile geniş imkânların oluşturulduğu bu gibi sportif faaliyetler için devlet düzeyinde de ciddi yatırımlar yapılıyor bunun için bakanlıklar oluşturulmakta. Bunun yanında sporculara ve antrenörlere yüksek rakamlarda ücretler ödenmesi de birçok kişinin yönelmesi için bu alanları cazip hale dönüştürmektedir.

Antrenör olmak için seçilmek gerekmez. Yani seçilerek antrenör olmak gibi bir şey söz konusu değildir. Nasıl ki öğretmen ve ya mühendis olabilmek için okul okuyor ve diploma alınıyorsa antrenörlük de bir meslek olduğuna göre onun için de bir takım eğitimler almak, kurslar görmek ve sertifika sahibi olmak gerekiyor. Yanlış bilindiğini belirtmek istediğimiz diğer bir husus da futbol için bahsedersek antrenör olmak için futbolcu olmak ya da futbolcu geçmişine sahip olmak gerektiği düşüncesidir.

Böyle bir şeyin olmadığını söylemek isteriz. Antrenör veya teknik direktör olabilmek için futbolcu olmak gerekmiyor. Bu yanlış anlaşılmanın günümüzde çoğu antrenörün futbolcu geçmişine sahip olması olduğu açık. Dünyada futbolcu kariyeri olmayan birçok futbol antrenörü de vardır. Ancak kulüpler çoğu zaman kendi takımlarında ya da büyük takımlarda antrenör olarak görev yapmış ve futbolcu geçmişine sahip teknik adamları tercih etmektedir.

Antrenör yetiştirmek için her ülke kendisine göre belirlediği bir yöntem uygulamaktadır. Türkiye’de Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) her sezon bazı dönemlerde antrenörlük kursu açarak antrenör olmak isteyen bir çok kişiye olanak sağlamaktadır. Bu kurslara başvurmak için daha önceden bir spor kariyerine veya sertifikasına sahip olmanız gerekmez. Bu kursları başarıyla tamamlayarak antrenörlük sertifikasına sahip olabilmeniz mümkün.

Ancak bu sertifikaya sahip olsanız bile profesyonel karşılaşmalara çıkamazsınız. Bunun için TFF Grassroots Gönüllü Liderlik lisansı alarak 2 sene süreyle çalışmanız gerekmektedir. Daha sonradan UEFA B lisansı almak için başvuru yapabilir profesyonel olarak antrenör görevi yürütmeye hak kazanabilirsiniz. Profesyonel futbol kariyeri bulunanlar UEFA B lisansını doğrudan başvurarak elde etme şansına sahiptiler.