Orta saha, futbolda oyuna yön veren ve bir futbol takımının defansı ile forveti arasında köprü vazifesi gören bir mevkidir.

Futbol takımları sahada belirli bir düzen içerisinde dizilirler. Her oyuncunun belirli görevleri ve sahada konumlanacakları yerler vardır. Bir futbol takımı genel itibariyle defans, orta saha ve forvet mevkilerinde oyuncularını konumlandırır. Teknik direktör bu alanlar çerçevesinde bir diziliş formülü belirler ve oyunculara sahada görev yapacakları yerleri gösterir

Futbol takım halinde oynanan bir oyundur. Futbolda her oyuncu sahasın her yerinde oynamaz. Futbolcular yeteneklerine göre defans oyuncusu, forvet oyuncusu, kanat oyuncusu veya orta saha oyuncusu olabilirler. Bu alanlarda oynayan oyuncuların görevler birbirinden farklıdır. Takımın sahada oynayış taktiği buna göre şekillenir. Örneğin defans oyuncusunun görevi rakip takım oyuncularını kendi takımının yarı sahasında karşılayarak hücum ataklarını önlemek ve kaleciden önce gol tehlikesini engellemektir. Aynı şekilde forvet oyuncusu da rakip yarı sahasında konumlanarak rakip kaleye gol atmakla görevlidir.

Orta saha kavramı ise daha çok futbol müsabakalarında sahanın ortasında görev yapan oyuncular için kullanılır. Bu oyuncuların asıl amaçları rakip takımın topunu pres yaparak kapmak ve rakip takımın atağını kesmektir. Ayrıca orta saha oyuncuları takımı karşı kaleye atağa çıktığında forvet oyuncularını pas ile beslemekle görevlidirler.

Bir Orta saha oyuncusunda çok sayıda yeteneğin bir arada bulunması gerekir. Pres yaparak top kapabilme, topu kaybetmeden hızlı ve etkili bir şekilde sürebilme, isabetli pas verebilme ve hatta şut çekebilme yetenekleri bunlardan bir kaçıdır.

Orta saha oyuncularının bazıları defansif ağırlıklı bir oyun sergilerken bazıları ise forvete dönük bir oyun anlayışına sahiptirler. Futbol maçlarında takımların ne kadar bu oyunculardan bulundurması gerektiği ise takımın içerisinde bulunduğu şartlara ve rakibin zorluğuna göre değişmektedir. Orta saha oyuncuları için takımın bel kemiğidir diyebiliriz. Çünkü defans hattında tehlikeli bir atağa fırsat vermeden rakip oyuncuların hücumunu engellemek maçın sonucunu etkileyebilecek önemli bir harekettir.

Futbol antrenörleri çoğu zaman orta sahada görev yapan bir oyuncuyu rakibin ataklarını kesmek için savunma pozisyonunda tutarken diğer oyuncuları gol şansını arttırabilmek adına forvetin arkasında tutar.

Bu nedenle orta saha oyuncuları çeşitli kategorilerde isimlendirilirler. Hücuma yönelik görev yapan oyunculara ‘ofansif orta saha’ , kanatlarda oynayanlara ‘sağ ve sol kanat’ , göbekte oynayanlara ‘iç orta saha’, defansa yönelik oynayanlara ise ‘defansif orta saha’ veya ‘ön libero’ denilmektedir.