Endirek serbest vuruş, futbol maçlarında faul yapılan oyuncunun takım arkadaşı ile topun başına geçerek diğer oyuncu topa dokunduktan sonra yaptığı vuruşa denilmektedir.

Endirek serbest vuruş futbola ait olan bir vuruş şeklidir. Ancak burada diğer vuruş şekillerinden ayıran özellik bu vuruşun faul meydana geldiği durumlarda yapılmasıdır. Yani kural dışı bir hareket yapılmadığı sürece endirek serbest vuruş kararları verilmez.

İki takımın karşılaştığı futbol maçları esnasında sahada top koşturan oyuncular bilerek ya da bilmeyerek çok fazla sayıda kural ihlali yapabilmektedir. Futbolda ‘faul’ olarak adlandırılan bu kural ihlalleri sonrasında hakemler faulü yapan takıma ceza vermek amaçlı bir takım kararlar uygular. Endirek serbest vuruş kararı da bu uygulamalardan birisidir. Serbest vuruşlar direk ve endirek olarak ikiye ayrılırlar. Maç sırasında bir takımın oyuncusuna rakip takımın oyuncusu tarafından faul yapıldıktan sonra hakem endirek serbest vuruş kararı verebilir.

En direk serbest vuruş faul hangi noktada yapıldıysa oradan kullanılır. Burada faul yapılan oyuncu ile takım arkadaşlarından bir oyuncu topun arkasında durur. Oyunculardan birisinin topa hafif bir şekilde dokunması ile diğer oyuncu topa gelişine vurarak endirek serbest vuruşu gerçekleştirmiş olur. Faulün yapıldığı alan kaleye yakın ise futbolcular genellikle kaleye şut çekmeyi tercih edeler. Ancak şut çekmek zorunlu değildir. Oyuncu pas verebilir ya da orta açabilir. Vuruş yapılmadan önce topun durur vaziyette bulunması gereklidir. Atışları kullanacak oyuncular topa ikinci defa temas edemezler. Topun başında tek bir futbolcu olduğu halde vuruş gerçekleştirilmişse gol olsa bile atış sayılmaz.

Hakemler endirek serbest vuruş kararı verdiklerini düdüğü çaldıktan sonra vellerini yukarıda tutarak belirtir. Bu şekilde yapılacak olan vuruşun endirek mi yoksa direk mi olduğu seyircilere ve futbolcuya gösterilmiş olur.

Hakemin endirek serbest vuruş kararı verebilmesi için aşağıdaki ihlallerden birinin yapılması yeterlidir.

Oyuncu tehlikeli bir biçimde oynarsa,

Rakip oyuncunun ilerlemesine sert bir şekilde fiziki müdahale ile engel olursa,

Rakip kalecinin elindeki topa müdahale ederse.

Kaleci topa eliyle sahip olduktan sonra altı saniye içerisinde topu oyuna sokmazsa,

Kaleci topu oyuna yeniden dahil ettikten sonra başka bir oyuncu topa temas etmeden önce topa dokunursa,

Kaleci kendisine takım arkadaşı tarafından pasa ceza sahası dışında eliyle dokunursa,

Kaleci takım arkadaşının kullanmış olduğu taç atışından gelen topa eliyle dokunursa,