Elimizden düşürmediğimiz cep telefonlarının kalbe zararları var mıdır? Özellikle akıllı telefon teknolojisine geçilmesiyle birlikte kullanım oranı dünya çağında büyük oranda artan cep telefonlarının insan sağlığına olan zararları azımsanmayacak kadar çoktur. Hayatımızı oldukça kolaylaştıran teknolojik cihazlar konusunda toplumda ciddi kaygılar bulunmaktadır.

Özellik yaygınlaşan yan sanayi ürünlerine ucuz fiyatı sebebiyle rağbetin gittikçe artması ve telefonların doğru kullanılmamasından dolayı oluşan sağlık problemlerinin oranının artmasına yol açmıştır. Ancak yaygın bilinen kanının aksine cep telefonunun kalbe zararları o kadar da fazla değildir. Toplumda yaygın olan kanıya göre cep telefonlarının en çok kalbe zararı bulunur. Ancak son dönemlerde yapılan araştırmalar bu kanının aksi sonuçlar ortaya koymuştur.

Cep telefonları özellikle SAR değeri yüksek olanlar bulunduğu çevreye çok fazla radyasyon yaymaktadır. İnsan vücudunun bu radyasyon etkisine uzun süre maruz kalması durumunda ciddi sağlık sorunları baş gösterebilmektedir. Ancak cep telefonlarının yaydığı radyon dalgalarını beyne olan zararı kadar kalbe zarar vermediği ortaya çıktı.

Türk bilim insanları tarafından cep telefonunun kalbe zararları konusunda yapılan araştırmada bu cihazların yaydığı radyoaktif dalgaların insan kalbine olan etkisinin günlük yürüme ve heyecanlanma sonucu oluşan etki ile aynı oranda olduğu ortaya konulmuştur. Yani kısaca cep telefonlarının inşa kalbine olan etkisi sıkılma veya heyecanlanma ile eş değerdir.

Yapılan bilimsel araştırmalarda cep telefonlarının yaydığı radyasyonun kalp hızı değişkenliğinde az bir etki meydana getirdiği saptanmıştır. Ancak bu etki günlük yaşamda sıkça karşılaşılan heyecanlanma, sıkılma gibi durumlarda kalpte oluşan etki ile aynı düzeydedir. Ancak kalp hastalıkları bulunanlar özellikle kalbinde pil bulunan kullanıcılarının cep telefonlarının kullanımı konusunda daha dikkatli olmaları gerekmektedir.

Cep telefonunun kalbe zararları konusundan bahsedecek olursak en büyük zararı yaydığı radyasyon ile kalp pilini durdurma ihtimalidir. Ancak kalp krizi, kalp sıkışması gibi durumların cep telefonlarının yaydığı radyoaktif dalgalardan olma ihtimalleri düşüktür. Yine de kalbe olan etkisinin en düşük seviyede tutmak adına cep telefonlarının kullanımı konusunda daha dikkatli davranılması uzmanlar tarafından önerilmektedir.