Bilgisayar ve akıllı telefon teknolojiler ile hayatımıza giren sosyal medya ağları ne kadar güvenli?

Sosyal medya hesaplarımızda her şeyimizi paylaşır bir hale geldik. Önceleri sadece insanların iletişim kurmalarına yarayan Facebook’a zamanla Twitter, Instagram, Snapchat gibi birçok sosyal medya platformu da dahil olmuş, sosyal medya ağlar zamanla insanların çıkamadıkları ve neredeyse sanal bir hayat yaşadıkları yerler haline gelmiştir.

Son zamanlarda 7’den 70’e herkesin kullanır olduğu sosyal medya hesapları tehlike saçmaktadır. Dikkat etmesek bile sosyal medya hesaplarından yaptığımız paylaşımlar bazı kötü niyetli kişilerin eline geçebilir.

Sosyal medya platformlarındaki tehlike

Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat gibi sosyal medya platformları insanların bir araya geldikleri, birbirlerinden anlık haberdar oldukları, fotoğraf paylaşım yaptıkları dünyaya açılan kapılarıdır diyebiliriz. Bu yönüyle faydalı olan sosyal ağlar bazen oldukça riskli bir duruma gelebiliyor. Nasıl mı?

Sosyal medya hesaplarında insanlar artık hayatlarının her anını, kişisel bütün bilgilerini paylaşır duruma geldiler. Dolayısıyla dolandırıcılar, hackerler gibi kötü niyetli kişiler için sosyal ağlar bir ‘iş’ kapısı konuma geldi. Kişisel bilgilerinizi kolaylık öğrenen kişiler sizin adınıza bir takım işlemler yapabilir. Bu durum siz haberiniz yokken büyük bir belayı başınıza almanıza neden olur. Kötü niyetli kişiler hesaplarınızdan öğrendikleri bilgiler ile kredi kartı ve baka bilgilerinize kolaylık ulaşabilirler. Bu nedenle hesaplarınızdan kesinlikle TC kimlik no, anne kızlık soyadı gibi nüfus cüzdanı ve pasaport bilgileriniz paylaşmamanız gerekir.

Yine sosyal medya hesaplarından paylaşılan linklerle bilgisayarınıza virüs bulaşabilir ve bu yöntemle bütün bilgilerinize ulaşılabilir. Bu yolla hiç bilmediğiniz, ara yüzünü bile göremediğiniz sitelere veya gruplara üyelik yapabilir ve hukuken zor bir duruma düşebilirsiniz.

Ayrıca son zamanlarda sosyal medya hesaplarından sahte profiller dolandırıcılık faaliyetleri yaygınlaşmıştır. Genellikle yurtdışı merkezli olan bu dolandırıcılık furyası Facebook gibi sosyal medya ağları üzerinden sahte profiller oluşturup kişileri tuzaklarına çekebilmektedir.

Aynı şekilde bu sahte profillerden paylaşılan linklere ve gelen mesajlara da dikkat etmek gerekir. Dolandırıcılar gündemdeki popüler ve ilgi çekici konuları kullanarak sahte linkler ve sahte mesajlarla kullanıcıları ağlarına çekiyorlar.

Sosyal medya hesaplarından konum bildirimi yapmak da sakıncalı bir davranıştır. Siz arkadaşlarınıza konum paylaşımı yaparken evinizin, işyerinizin veya bulunduğunuz yerin bilgilerini kötü niyetli kişilere de veriyor ve kendinizi farkında olmadan büyük bir riske atıyorsunuz. Bunu yapmanız evinizin soyulmasına ve fiziksel bir zarara uğramanıza sebebiyet verebilir.