Kilimanjaro Dağı, deniz seviyesinden 5.895 metre yüksekte bulunan Afrika'nın masif bir dağıdır. Kilimanjaro sönmüş bir stratovolkandır.

Tanzanya'nın kuzeydoğusunda bulunan Kilimanjaro, üzerindeki Kibo zirvesiyle, Afrika kıtasının en yüksek dağıdır. 1987 yılında, UNESCO tarafından Dünya Doğa Mirası olarak ilan edilmiştir.

Ekvator'un yaklaşık 340 km güneyinde bulunan Kilimanjaro, Tanzanya'nın kuzeydoğusunda, Dar es Salaam şehrinin yaklaşık 500 km kuzeybatısında ve Victoria Gölü merkezinin yaklaşık 560 km güneydoğusundadır. Kenya sınırına sadece birkaç kilometre mesafedeki Kilimanjaro, bu ülkenin başkenti Nairobi'nin yaklaşık 200 km güneydoğusunda kalır.

Kilimanjaro 97 km uzunluğunda ve 64 km genişliğinde alanı kaplar. Svahili dilinde ismi ''ışıldayan dağ'' anlamına gelir. Bu dağın yamaçlarında tropikal yağmur ormanları vardır.

Kilimanjaro o kadar büyüktür ki kendi hava durumunu bile belirleyebilir. Hint Okyanusu’ndan gelen nem yüklü rüzgarlar dağa ulaştıkları zaman yukarı tırmanır ve sularını yağmur ya da kar olarak yağdırırlar. Artan yağış miktarı dağın yamaçlarını, onu kaplayan çorak topraklardan çok daha verimli hale getirir.

Dağın tepe noktasında Kilimanjaro’nun kalıcı buzulları yer alır. Bu alışılmadık bir durumdur. Zira dağ ekvatorun yalnızca üç derece güneyinde bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar bu buzulların erimekte olduğunu göstermektedir. Dağın doruğuna yılda 20 cm kar yağar. Su ölçümleri, yıllık yağış miktarından çok daha fazlasının eridiğini göstermektedir.

Bazı bilim insanları volkanın yeniden ısındığına inanıyor. Bu durumu küresel ısınmaya bağlayanlar da bulunuyor. Nedeni ne olursa olsun Kilimanjaro’nun buzulları 19. yüzyıldaki hallerinden daha küçüktür. Böyle devam ederse Kilimanjaro’nun buzdan şapkası tahminen 2200 yılı civarında yok olacak.