Yüksekliği ile dünya atmosferini geçen Everest Dağı, oksijenin en az düzeyde olduğu tabakalara ulaşır. Dünyadaki en yüksek dağ olma özelliğinin yanında iki ülke arasındaki en yüksek sınır olma özelliği de Everest Dağı hakkında bilinmesi gerekenler arasındadır.

Everest Dağı’na tırmanmak için oluşturulmuş olan 18 adet resmi yol, dağcıların bu yolları tercih ederek zirveye ulaşmalarını sağlamaktadır. Turizm açısından dağcıların tercih ettiği bir yer olmasına karşın, temizlik ve diğer çevre koşulları oldukça yetersiz durumdadır.

Yüksekliği 8.848 metre olan Everest Dağı, 1865 yılında Everest ismini almıştır. Everest Dağı’nın tepe noktasındaki sıcaklık yaklaşık -70 dereceye kadar varmaktadır. Himalayalarda bulunan Everest Dağı, Çin Halk Cumhuriyeti ile Nepal sınırı üzerinde yer almaktadır. Rüzgar hızının ise saatte 100 kilometreyi bulması burada yaşamın son derece imkansız olmasına neden olmaktadır.

1920’li yıllardan itibaren Everest Dağı’na çeşitli zamanlarda tırmanışlar gerçekleştirilmiş olsa da, bu alandaki girişimlerin tamamında başarısız olunmuştur. İlk olarak Everest’in doruğuna ulaşanlar, 1953 yılında Edmund Hillary ve Tenzing Norgay isimli kişilerdir.

- İsmini Hindistan ülkesinde bulunan İngiltereli Kadastro Genel Müdürü George Everest’ten almıştır. İsim 1865 yılında verilmiştir.

- Everest Dağı'nın Tibet dilindeki yerel ismi ''Çomolunma'' dır.

- Everest dağının oluşumu konusunda farklı görüşler bulunsa da özellikle tarihçilerin Everest dağının Himalayalardan dahi daha önce oluştuğu ve tarihinin 450 milyon yıl öncesine kadar dayandığı söylemektedirler.

- Everest’in doruk noktasında hayat yoktur. Çünkü doruk noktasında hem oksijen eksikliği baş gösterir. Hem de sıcaklık yaklaşık olarak -70 derecelere kadar düşmektedir. Bu sıcaklıkta gerek hayvan gerekse bitkiler yaşama şansı bulamamaktadır.

- Everest’in doruk noktasındaki rüzgârların hızı yaklaşık olarak saatte 100 kilometre civarındadır.

- Everest dağında birçok buzul bulunmaktadır. Bu buzullar içinde en önemlileri doğu kısmında bulunan Kangşang buzulu, kuzey ve kuzeybatı kısımda bulunan Doğu ve Batı Rongbuk buzulları, Kuzeybatıda bulunan Pumori Buzulu, batı ve güney kısmında bulunan Khumbu buzuludur. Ayrıca Everest ile Lhotse-Nuptse sırtı arasında bulunan Batı buzyalağı ismindeki buz vadisidir.

- Everest dağından doğan birkaç tane akarsu Nepal ve Çin Halk Cumhuriyetinde bazı akarsular oluşturmaktadır.

- Everest Dağı’nın zirvesinin tam orta kısmı, Çin ve Nepal’in sınırı olarak bilinmektedir. Zirvenin güney tarafı Nepal, kuzey tarafı da Çin olarak kabul edilmektedir. Çin tarafına ayrıca Tibet de denilir.

- Everest dağı 60 milyon yaşındadır, Hindistan tektonik plakasının Asya plakasına doğru olan hareketinden dolayı oluşmaya başlamıştır. Bölgedeki devam eden tektonik aktivitelerden dolayı, Everest her yıl yaklaşık çeyrek inç (0.25") kadar yükselmektedir.