Altının gerek takı gerekse yatırım mahiyetinde satın alınması sırasında tüketiciler genellikle endişe duyarlar. Bunun sebebi altının gerçek olup olmadığının bilinmemesidir. Peki gerçek altın nasıl anlaşılır? 

Altınların sahte olup olmadığı şu testler ile anlaşılabilir: Mıknatıs testi, damga testi, ağırlık testi, renk testi, firma damgası ve fiyat testi

Mıknatıs Testi

Dünyada değerli bir maden olarak kabul gören altının içeriğinde mıknatıs özelliği bulunmamaktadır. Bu yönüyle yüzde yüz saf altından üretilen altın çeşitlerinin mıknatıs tarafından çekilmesi söz konusu dahi olmamaktadır. Bununla birlikte 22, 18, 14 gibi farklı elementlerin kullanılarak üretildiği altınlarda da mıknatıs özelliği bulunmaz.

Damga Testi

Altının karatı yani ayarı ve gramı ürünün üzerinde damgalı halde bulunuyor ise bu ürünün gerçek olduğundan bahsedilebilir. Ancak tek başına yeterli olmayan yöntemlerin hepsinin denenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Altının üzerinde herhangi bir damga bilgisi olmaması altının sahte olmasını çağrıştırabilir.

Ağırlık Testi

Altın özgül ağırlığı bakımından yüksek bir element olması ile bilinir. Sahte takılar ile gerçek altın takılar karşılaştırıldığında gerçek altın takıların daha ağır olduğu görülecektir.

Renk Testi

Özellikle yeşil altın üzerinde durulursa yeşil rengin kendine has bir görünüme sahip olduğu söylenmelidir. Yeşil altın ne pirinç ne de bakır renklerini anımsatmaz.

Firma Damgası

Üretici firma altınların üzerine firma adını damgalar ve bu özellik sahte altın ile gerçek altının ayırt edilmesinde önemlidir. Ürünün üzerinde firma adı damgalanmamış ise ürünün sahte olması düşünülebilir.

Fiyat Testi

Altın fiyatlarının hiçbir zaman ucuz olmamasına dikkat çekilir. Altının maddi değeri piyasa koşulları dahilinde yükselir veya azalır ancak çok ucuz bir fiyat ile değerlendirilmesi imkansızdır. Bununla birlikte laboratuvar ortamında uygulanan nitrik asit ve hidroklorik testler gerçek ile sahte altının ayırt edilmesinde kullanılan en gerçekçi testlerdir.