Pösteki, küçükbaş hayvanların derisinden yapılabiliyor. Büyükbaş hayvanların derisi, pösteki için elverişli olmuyor. Pösteki için; önce kurban edilen hayvanın derisi yaralanmadan yüzülüyor. Yüzme işleminin ardından deri, katı kalmayacak bir şekilde gerilerek açılması sağlanıyor.

Daha sonra deri, kan ve pislik kalmayacak şekilde özenle yıkanıp, temizleniyor, suyu süzdürülüyor. Kuruması için bir süre bekletilen deri, daha sonra boş yeri kalmayacak şekilde bolca tuzlanıyor. Koyun derisi için 2 kilo tuz kullanmanın yeterli olduğu belirtiliyor. Tuzlama işleminin tamamlanmasının ardından, kurban derisi bir beze sarılmak suretiyle bohçalanıyor.

Bohça içinde üç veya dört gün bekletilen deri, daha sonra katı kalmayacak şekilde gerilerek kurumaya terkediliyor. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra, derinin yumuşaması amacıyla üzerine şap serpiliyor, Şaplama işlemi de tamamlandıktan sonra derinin sertliğinin biraz daha azaltılması için taşlanıyor. Taşlama sırasında derinin yırtılmaması için dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekiliyor. Taşlama da tamamlandıktan sonra pösteki hazır hale geliyor.