Zatürre, bakterilerin yol açtığı, yüksek ateş, öksürük ile koyu balgamla kendisini belli eden bir hastalıktır. Bu rahatsızlığın kanda görülmesi ve bütün vücuda yayılması ciddi rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Bunların başında ise menenjit gelmektedir.

Zatürre'nin belirtileri aniden ortaya çıkabileceği gibi, uzun süreli bir seyir de gösterebilir. Küçük çocuklarda ise bu durum oldukça şiddetli olabilir ve ölüme yol açabilir. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre dünyada her yıl 100 kişiden 1 veya 2’si zatürre olmaktadır.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ise her yıl yaklaşık 90 bin zatürre vakası görülmektedir ve bu hastalardan 2-3 bini hayatını kaybetmektedir.

Zatürre hastasının görünümü nasıldır?

Zatürre hastasının vucut sıcaklığı 39-40 dereceye kadar yükselmiştir. Bunun yanında ciltte solgunluk ve hırıltılı bir öksürük görülmektedir. Ayrıca hasta halsiz düşerek dudakları morumsu bir renge dönüşür. Yaşlılarda ise vücut ısısı düşebilir. Bunun sonucunda şok denen bir durum ortaya çıkar.

Zatürre'nin belirtileri nelerdir?

- Şiddetli baş ağrısı ve baş dönmesi

- Hızlı solunum, endişelenme ve bayılacağını hissetme

- Boğazda, kaslarda ağrı olması

- Nefes alıp verirken sırtta batma tarzında bir ağrı

- Dudakların morarması ve dudaklarda uçuk tarzı yaralar meydana gelmesi

- Dalgın ve yorgun bir halde olma, söylenenleri algılamada zorluk çekme

- Çok fazla su içme isteği ve idrar miktarının azalması

- Çok şiddetli ve ilerlemiş vakalarda koma hali görülür.

- Bu belirtilerin hepsinin birarada olması gerekmez. Bunlardan bir kaçının olması, zatürre olma ihtimalini gösterir. Vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Zatürre nasıl bulaşır?

Zatürreye neden olan bakteriler, yakın temas sonucu, solunumla beraber vücuda alınır. Üst solunum yollarında, burun ve ağzın birleştiği bölgede yerleşip çoğalırlar. Bunun yanında kalabalık yerler, kapalı alanlar, insanların toplu halde yaşadığı okullar, askeriye ve yurtlar zatürrenin bulaşma ihtimalinin yüksek olduğu yerlerdir. Ayrıca salgın şeklinde de yayılabilir. Bulaşması için en uygun ortam ise bir arada yaşayan ailedir. Öte yandan bu hastalık özellikle küçük çocuklar arasında yaygın olarak görülmektedir.

Zatürre nasıl tedavi edilir?

Zatüre hastalığı ölüme yol açan tehlike bir hastalık olduğundan bu rahatsızlığın tedavisi büyük önem arz etmektedir. Yapılan aşıyla hastalığa, neden olan mikroplara karşı bağışıklık kazanılır. Bunun yanında aşı her 5-6 yıl da bir tekrarlanmalıdır. Bu tedavi özellikle kalp hastaları, alkol-sigara kullananlar, şeker hastaları ve 60 yaşın üzerindeki kişiler için uygulanmalıdır. Bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda ise mutlaka yapılmalıdır.