Suçiçeği, varicella zoster virüsünün (VZV) sebep olduğu, vücutta kaşıntılı, kırmızı döküntüler, yorgunluk ve ateş ile kendini gösteren bulaşıcı bir hastalık türüdür. Bu rahatsızlık ilk olarak gövde ile yüzde belirmektedir. Bunun yanında özellikle çocuk yaştaki kişilerde görülür.

Suçiçeği hastalığının belirtileri nelerdir?

Suçiçeği, çoğunlukla 5-10 yaşları arasında olan çocuklarda görülen bulaşıcı, ateşli ve döküntülü bir viral enfeksiyon hastalığıdır. Direk temas veya havadan gelen partiküller aracılığıyla bulaşır. Hasta kişilerle temastan 14-22 gün sonra belirtiler başlar. Döküntüler ise kırmızı kabarıklıklar şeklinde görülmektedir ve 1-2 saat içerisinde içi su dolu kabarcıklar halini alır.

Daha sonra bu sıvı kabuklanarak kurur. Öte yandan son yıllarda aşılamanın giderek artışıyla hastalık daha seyrek görülmeye başlamıştır. Bu sayede rahatsızlık çok hafif, bazen fark edilemeyecek kadar hafif 2-3 döküntü ile geçirilebilir.

Suçiçeği nasıl teşhis edilir?

Suçiçeği hastalığındaki tipik döküntü rahatsızlığı belirlemek için yeterlidir. Ancak özel durumlarda kesin tanı gerekirse kanda VZV Ig M testi yapılabilir.

Komplikasyonları

Suçiçeği hastalığındaki döküntüler oldukça kaşıntılıdır. Bu durum engellenmez ise döküntü hızla başka bölgelere de yayılabildiği gibi ikincil bakteriyel enfeksiyon komplikasyonlarına da yol açabilir. Bunun yanında ender de olsa orta kulak iltihabı, zatürre, beyin-beyincik iltihabı da görülebilir. Eğer hastada 4 gün sonra, ateş hala düşmemişse mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.

Suçiçeği nasıl tedavi edilir?

Tedavide, doktorunuzun tavsiye ettiği ateş düşürücülerle veya cilde sürülen ilaçlarla kaşıntının önüne geçilebilir. Bunun yanında kesinlikle aspirin kullanılmamalıdır. Bu hata ciddi bir karaciğer koması olan Reye sendromuna yol açablir. Öte yandan ılık bir kova su içine bir çorba kaşığı kadar bikarbonat (yemek sodası) katılarak hazırlanan karışımla duş yaptırmak da rahatlatıcı olabilir. Ayrıca sadece duş alınmalı ve kabuklar dökülmeden asla keselenme yapılmamalıdır.