Bronşit, akciğerlere giden havayollarının iltihaplanması sonucu meydana gelen bir rahatsızlık türüdür. Bu hastalığın akut bronşit ve kronik bronşit olarak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.

Akut bronşit nedir?

Akut bronşit, soğuk algınlığının ardından görülen yaygın ve bulaşıcı bir hastalıktır. Rahatsızlık bronşlarda şişme ve balgam artışı şeklinde görülmektedir.

Akut bronşitin görülme nedenleri nelerdir?

Akut bronşitin en büyük nedeni virüslerdir. Grip ve nezle gibi hastalıklardan sonra bu durumla karşılaşılabilir. Bunun yanında soğuk havalar, bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında önemli faktörlerden birisidir. Ayrıca ağızdan nefes almak da bronşit riskini artırmaktadır. Öte yandan çevresel faktörler de önemli bir sorun teşkil etmektedir.

Akut bronşitin belirtileri nelerdir?

Akut bronşitinin belirtileri öksürük ve balgam çıkmasıdır. Bunun yanında hafif ateş, titreme, boğaz ve kaslarda ağrı da hastalığın diğer tanıları arasındadır.

Akut bronşitinin tedavisi nelerdir?

Akut bronşiti tedavisinde kullanılan ateş düşürücüler, öksürük şurupları ve ağrı kesiciler hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmaya yöneliktir.

Kronik bronşit nedir?

Hava kirliliği olan yerlerde oturanlarda ve sigara içenlerde, kronik bronşit rahatsızlığı görülür.

Kronik bronşite neden olan faktörler nelerdir?

Sigara kullanımı kronik bronşit rahatsızlığı oluşumunun en büyük sebepleri arasındadır. Günde 20 sigaradan fazla içenlerde, bu hastalığın gelişme ihtimali çok fazladır. Bunun yanında havanın kirliliğini fazla olması bronşit riskini artırmaktadır. Ayrıca nemli ve tozlu ortamlarda bulunmakta da bu rahatsızlığı tetiklemektedir.

Kronik bronşitin belirtileri nelerdir?

Kronik bronşitin en önemli belirtisi uzun süren öksürük ve balgam çıkarılmasıdır. Bunun yanında hasta çok çabuk yorulmaktadır. Ancak ateş yükselmesine pek rastlanmaz.

Bronşit teşhisi nasıl konulur?

Bronşit hastalarına yapılan fizik muayene ve tetkiklerle teşhis konulabilmektedir. Kesin tanı belirlemek için ise akciğer filmi çekilir.

Bronşit tedavisi nelerdir?

Akut bronşit tedavisinde hastanın istirahati oldukça önemlidir. Bunun yanında bol su tüketimi de oldukça faydalıdır. Öte yandan şiddetli öksürüğün sebep olduğu karın kası ve göğüs ağrısını önlemek için doktor tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlar kullanılmalıdır.

Kronik bronşit tedavisinde ise hastanın durumuna göre iltihabı azaltıcı steroidler ile solunum yollarını açan bronkodilatör önerilmektedir.