Sıtma, dişi anofel cinsi sivrisineklerde bulunan parazitlerin, insanları ısırması sonucu meydana gelen ateşli bir hastalıktır. Diğer bir adı malaryadır. Teşhisi ve tedavisi mümkün olmakla birlikte kolaylıkla yapılabilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde ise ölümcül olabilmektedir.

Dünyada 200 milyondan fazla kişinin bu hastalığa yakalandığı tahmin edilmektedir. Genellikle Asya ile Afrika’da görülen bu rahatsızlık, havayolu ulaşımı ile bütün dünyaya yayılmaktadır. Türkiye'de ise Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaygındır.

Sıtmanın nedenleri nelerdir?

Sıtma'nın nedeni, plazmodium adındaki tek hücreli parazitlerdir ve anofel tipi sivrisineğin ısırmasıyla bulaşır. Bu parazit nemli ortamlarda yaşamaktadır. Şiddeti ise değişmektedir.

P. Malaria: Bu parazitin yapmış olduğu sıtma türünde ateş 3 günde bir yükselir. Sık karşılaşılan bir tür değildir.

P. Falciparum: Bu parazitin neden olduğu sıtma, özellikle Asya’da görülmektedir. Her gün ateş yükselebilir ve uzun sürelidir. En şiddetli sıtma tipidir.

P. Ovale ve P. Vivax: Bu parazitin neden olduğu ateş 48 saatte bir yükselmektedir. Bunun yanında şiddetli hararet ve titreme görülmektedir. Akdeniz ülkelerinde yaygındır.

Sıtmanın belirtileri nelerdir?

Ateş, titreme, terleme. baş ağrısı, bulantı, kusma. kas ağrısı ve halsizlik sıtmanın belirtileri arasındadır.

Sıtma tanısı nasıl konulur?

Hasta'dan alınan kan örneğinden, mikrobun vucutta bulunup bulunmadığı araştırılır. Plasmodiumların görülmesiyle de hastalığın tanısı konulur.

Sıtma'nın yaygın olarak görüldüğü bölgeler

- Afrika’nın tropikal bölgeleri

- Orta Amerika

- Dominik Cumhuriyeti

- Haiti

- Hindistan

- Orta Doğu'nun tropikal bölgeleri

- Güneydoğu Asya

Sıtmanın tedavisi nelerdir?

Büyük İskender dahil bir çok kişinin ölümüne neden olan sıtmanın günümüzdeki tedavisi kolay bir hale gelmiştir. Hastalığın ilacı bulunulan coğrafi bölgeye göre değişmektedir. Ancak genellikle klorokin ilacı kullanılmaktadır. Öte yandan hasta istirahat halinde olmalıdır ve vücudun direncini arttıracak besinlerle beslenmelidir.

Sıtmadan korunma yolları nelerdir?

- Sıtmadan korunmak için, bu hastalığa neden olan sivrisineklerin ortadan kaldırılması ya da üremesini engelleyici tedbirlerin alınması gerekir.

- Sıtmanın görüldüğü yerlere seyahat edecek kişilerin hastalığa karşı ilaç alması gerekir.

- Sıtmanın yaygın olduğu yerlerde ilaç ve malzemelerin yeterince bulundurulması şarttır.

- Sıtma'dan korunmak için sinek kovucu spreylerin kullanılması önemlidir.