Uyuz, bir çeşit parazitin deri altına yerleşerek kaşıntıya yol açması sonucu meydana gelen bir hastalık türüdür. Bu kaşıntıya neden olan böcek çok küçüktür ve ancak mikroskop yardımıyla görülebilir. Bunun yanında bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Öte yandan uyuz parazitinin pislikten dolayı meydana geldiği gibi yanlış bir düşünce vardır. Ancak bu parazit temiz bir ortamda da üreyebilir.

Uyuz paraziti

Tam adı Sarcobtes Scabei’dir. İnsanın derisine yerleşen bu böcek, tüneller şeklinde ilerleyerek vücutta delikler açar. 15 gün sonra da pek çok bölgeye yayılır. Bunun sonucunda deride kabarmalara, yaralara ve kıl köklerinde iltihaba neden olur.

Uyuzun bulaşma yolları nelerdir?

Uyuz parazitinin yayılma ihitmali oldukça fazladır. Bu durum en çok birlikte yaşayan ailelerde ve beraber uyuyan kişilerde görülür. Yakın temasta bulunmak, dans etmek, el sıkışmak uyuzun diğer bulaşma yollarıdır.

Uyuz olan kişilerin dikkat etmesi gerekenler

- Tedavi için sadece doktorun tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmalıdır.

- Vücutta uyuzun yol açtığı yara ve kabarcıkların sabunla ya da deterjan gibi maddelerle ovuşturarak yıkanması hastalığın kötüleşmesine neden olur.

- Tedavi iki kere tekrar edildikten sonra hala geçmiyorsa doktorunuza başvurun.

Uyuz'un belirtileri nelerdir?

- Geceleri şiddetlenen kaşıntı

- Vücutta iltihaplanmalar

- Deride kabuklanma

- Vücudun yumuşak dokularında kızarıklık

Uyuzdan korunma yolları nelerdir?

- Hasta olan kişiler ile yakın temaslardan kaçınmalıdır.

- Aynı evde yada sürekli yakın olan kişilerde kontroller yapılmalıdır.

- Daha önce kullanılan çamaşır, çarşaf gibi eşyalar kullanılmamalıdır.

- Kıyafetler 20 dk kaynar suyla yıkanmalı, tüm giysiler ütülenmelidir.

- Ev, araba gibi sürekli içinde durulan yerler süpürülmelidir.

Uyuz vücudun hangi bölgelerinde görülür?

Uyuz, koltuk altları, parmak araları, el-kol eklemlerinin iç kesimleri, genital bölgeler, kasık yerleri ve göğüslerin alt kesimlerinde yaygın olarak görülür.

Uyuzun tedavisi nelerdir?

Uyuz'dan %5’lik permethrin kremiyle uygulanan tedavi sonucu kolay bir şekilde kurtulunabilir. Bu krem yatarken tüm vücuda sürülür ve ertesi günün sabahı yıkanır. Bir diğer yöntem ise %1’lik lindanedir. Ancak bu tedavi bebeklerde, küçük çocuklarda, felçli kişilerde, nörolojik hastalarda, hamile ve emziren kadınlarda kesinlikle kullanılmamalıdır. Öte yandan aile içindeki her birey kaşıntı olsun veya olmasın tedavi edilmelidir. Bunun yanında sıkı bir temizleme ve arındırma işlemlerinden geçirilmelidir.

Uyuz parazitinin bitkisel yöntemle tedavisi nelerdir?

- Tereyağı ile kına merhem yapılır ve sürülür

- Kükürtlü su ile pansuman yapılır

- Kuzukulağı kökü, sirke ile kaynatılarak sürülür

- Mahmude bitkisi sirke ile kaynatılır. Elde edilen mayi vücuda sürülür

Uyuz hakkında bilmeniz gerekenler

Uyuz, sonbahar ve kış aylarında büyük artış göstermektedir. Hastaneler, okullar gibi topluluğun çok olduğu yerlerde ise daha çok çıkma ihtimali vardır.