Kellik, kalıtsal bir neden olup saçların dökülmesine yol açan bir rahatsızlık türüdür. Bu sorun geçmişten günümüze kadar devam etmiş ve pek çok medeniyet tarafından incelenmiştir. Öte yandan kelleşme ile erkeklik hormonu androgen arasında ilişki bulunmaktadır. Bir androgen hormonu olan testosteron, Alfa-5 redüktaz isimli enzim tarafından dihidrotestosterona (DHT) dönüştürülür. DHT de saç kökleri üzerindeki reseptörlere bağlanarak etkisini gösterir.

Kelliğin başlıca sebepleri nelerdir?

- Stres

- Kullanılan bazı ilaçlar

- Saça zarar veren kozmik ürünler

- Demir,protein ve çinko eksiklikleri

- Ateşli hastalıklar

- Genetik bozukluklar

- Kansızlık

Kellik tedavileri nelerdir?

Saç dökülmesi mediakal tedavi ve cerrahi tedavi olmak üzere iki ana grupta incelenir.

Mediakal Tedaviler

- Saç mezoterapisi

- PRP (Plateletten Zengin Plazma)

- Fraksiyonel Laser

- Dermaroller, dermapen

- Kök Hücre Tedavileri

Cerrahi Tedaviler

- FUT (Folliküler ünite transfer tekniği)

- FUE (Folliküler ünite ektraksiyonu tekniği)

- MicroFUE

Mediakal saç dökülmesi tedavileri: Saçların tam olarak kaybedilmediği durumlarda mevcut kökleri kuvvetlendirmek amacıyla kullanılırlar.

Cerrahi tedaviler: Saç köklerinin tam olarak kaybedildiği alanları canlandırmak ve seyrek alanları sıklaştırmak amacıyla yapılan işlemlerdir. Bu tedavide verici bölgeden toplanılan saç kökleri, özel tekniklerle istenilen alanlara ekilir.

Saç dökülmesinin belirtileri

- Saç dökülmesinde normalin üzerinde artış görülmesi

- Başın özellikle üst tarafındaki saç popülasyonunda azalma ve incelme

- Genel olarak saçların hacmen azalması

- Öncelikli olarak saçların ön kısmında azalma görülmesi

- Tepede açılma ve kellik başlaması

- Açılmaya başlanan deri üzerinde görünen ince tüyler

Saç dökülmesi nasıl önlenir?

- 20 bardak kaynak suya, 1 çorba kaşığı çok ince kıyılmış ısırgan otu konulur. Yarım saat bekletildikten sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Yatmadan önce, bu suyla saç dipleri ovularak yıkanır.

- 2 bardak ılık suya; 1 adet çiğ yumurta sarısı konup, çırpılır. Akşamleyin, saçlara ovularak sürülür. Sabahleyin, katranlı sabun ve bol suyla yıkanır.

- 1 baş kuru sarımsak ateşte pişirilerek ezilir. Külüne; 1 çorba kaşığı zeytinyağı konularak, karıştırılır. Yatmadan önce, saç diplerine işleyecek şekilde sürülür. Temiz bir tülbentle sarılıp, yatırılır. Sabahleyin, katranlı sabun ve bol suyla yıkanır.

- Temiz bir şişeye; 2 su bardağı sıcak su, 2 çorba kaşığı (25 gram) karbonat ve 2 çorba kaşığı (25 gram) arap sabunu konulur. İyice çalkalandıktan sonra da 24 saat bekletilir. Daha sonra, üstte biriken kısım alınıp saçlara sürülür. 6 saat sonra bol suyla yıkanır.

- 10 bardak suya; 11 avuç kepek konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Suyuna, 1 su bardağı taze sıkılmış limon suyu konup, saçlar yıkanır. Aynı yönteme 15 gün devam edilir.

- 8 bardak suya; 1 avuç hatmi çiçeği konulur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür, saçlar yıkanır.

- 1 su bardağı bala; 1 tatlı kaşığı toz karabiber ve 1 kahve fincanı yeni sıkılmış kuru soğan suyu konulur. İyice karıştırıldıktan sonra da saç diplerine gidecek şekilde sürülür. 6 saat sonra ılık su ve katranlık sabunla yıkanır.

- Saç diplerine, 10 günde bir susam yağı sürülür.

- Saç diplerine, lavanta çiçeği yağı ile ovma yapılır. 6 saat sonra da katranlı sabun ve bol suyla yıkanır.