Kolera, vibrio isimli bakterilerin insanların ince bağırsaklarında parazitlenmesi sonucu oluşan bulaşıcı bir rahatsızlık türüdür. Bu hastalık ilk olarak Hindistan da ortaya çıkmıştır. Daha sonra dünyaya yayılarak 1817′de Japonya'ya, 1826′da Moskova’ya, 1831′de Berlin'e, 1892'de Hamburg’a 1965’te Basra'ya, 1970’te de Afrika’ya kadar gelmiştir. Türk tarihinde ise en büyük kolera salgını 1912-1913 Balkan Savaşları sırasında yaşanmıştır. Bu olayın sonucunda binlerce asker ve muhacir hayatını kaybetmiştir.

Kolera nasıl bulaşır?

Kolera, kusma, dışkı ve su yoluyla bulaşır. Genellikle yaz aylarında ortaya çıkmaktadır.

Koleranın belirtileri nelerdir?

- Kusma ve karın ağrısı 

- Kas krampları 

- Morarma ve ses kısıklığı

- Çökük gözler ve kırışık deri 

- Tansiyon düşüklüğü

- Hızlı nabız ve aşırı susama

Kolera nasıl tedavi edilir?

Kolera tedavisinde hastaya yoğun bir sıvı takviyesi yapılmalıdır. Bu sıvı hem ağız yoluyla hem de damardan serum şeklinde verilmelidir. Bunun yanında antibiyotik kullanımıda hastalık süresini kısaltması sebebiyle önemlidir.

Koleraya karşı ne gibi önlemler alınmalıdır?

Kolera'yı önlemek için en başta çevre koşulları düzeltilmelidir. Bunun yanında temizliğe dikkat edilmeli, çiğ gıdalardan uzak durulmalı, hastalığın olduğu bölgelerde su içilmemeli ve düzgün bir kanalizasyon sistemi oluşturulmalıdır. Öte yandan en önemli tedbir ise aşı olmaktır.

Kolera aşısı

Kolera aşıları yaygın olarak kullanılsa da henüz hastalığa karşı güçlü bir bağışıklık kazandırdığı söylenemez. Ancak bu tedavi için yapılan araştırmalar hala devam etmektedir.