Obezite nedir?

2018-02-14 12:58:08

Obezite, insan vücudundaki yağ hücrelerinde depolanan enerji rezervlerinin ciddi risk oluşturacak düzeyde artması durumudur.

Obezitenin sebepleri nelerdir?

- Aşırı ve yanlış beslenme

- Yetersiz fiziksel aktivite

- Yaş ve cinsiyet

- Eğitim düzeyi ve sosyo-kültürel etmenler

- Gelir durumu

- Hormonal ve metabolik etmenler

- Genetik problemler

- Psikolojik sorunlar

- Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama

- Sigara- alkol kullanımı

- Kullanılan bazı ilaçlar

- Doğum sayısı ve doğumlar arası süre

OBEZİTENİN TEDAVİSİ NELERDİR?

1.Tıbbi beslenme tedavisi

Obezite'nin tedavisinde dengeli beslenme büyük rol oynamaktadır. Uygulanacak zayıflama diyetleri yeterli ve besin alımı ilkeleri ile uyumlu olmalıdır. Bunun yanında yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır.

2. Egzersiz tedavisi

Egzersiz tedavisi karın bölgesindeki yağlanmayı azalttığı için büyük önem taşımaktadır. Bu yöntemin temel ilkeleri şu şekildedir:

Egzersizin Türü: Yürüyüş ve direnç egzersizleri

Egzersizin Sıklığı: Her gün veya haftada 5 kez

Egzersizin Süresi: Günde 1 kez 40-60 dk

3. Davranış değişikliği tedavisi

Davranış değişikliği tedavisinin basamakları:

- Kendi kendini gözlemleme

- Uyaran kontrolü

- Alternatif davranış geliştirme

- Pekiştirme, kendi kendini ödüllendirme

- Bilişsel yeniden yapılandırma

- Sosyal destek

4. Farmakolojik tedavi

Obezite tedavisindeki bir diğer yöntem ise ilaç tedavisidir. Bu ilaçların güvenilir olması, yan etkisinin bulunmaması, bağımlılık yapmaması ve mutlaka hekim tavsiyesi ile kullanılması gereklidir. Bunun yanında tedavinin başarılı olması için düzenli olarak egzersiz yapılması gereklidir.

5. Cerrahi tedavi

Obezitede cerrahi yöntem bariyatrik ve rekonstrüktif tedavi olmak üzere ikiye ayrılır.

Bariyatrik tedavi: Gıdalarla alınan enerjinin azaltılmasına yönelik olan bariyatrik tedavisinde amaç besinlerin gastrointestinal sistemde emilimlerini azaltmaktır. Bu yöntemde bypass, gastroplasti, gastrik bantlama, gastrik balon gibi cerrahi işlemler uygulanır.

Rekonstrüktif tedavi: Estetik ağırlıklı bir tedavi olan rekonstrüktifde amaç vücudun çeşitli bölgelerinde lokalize olmuş mevcut yağ dokularının uzaklaştırılmasıdır. Ancak bu yöntemde hasta obezite tedavisinin gereklerini yerine getirmezse yağ birikimi tekrar gerçekleşebilmektedir.

Türkiye'de obezite görülme sıklığı

Erkeklerde: 20,5

Kadınlarda: 41,0

Toplamda: 30,3

Obezitenin yol açtığı sağlık sorunları nelerdir?

- İnsülin direnci

- Diyabet

- Hipertansiyon

- Koroner arter hastalığı

- Kan yağlarının yüksekliği

- Metabolik sendrom

- Safra kesesi hastalıkları

- Kanser

- Osteoartrit

- Felç

- Uyku apnesi

- Karaciğer yağlanması

- Astım

- Solunum yetmezliği

- Gebelik komplikasyonları

- Menstruasyon düzensizlikleri

- Aşırı kıllanma

- Ameliyat risklerinin artması

- Ruhsal sorunlar

- Toplumsal uyumsuzluklar

- Deri ve mantar enfeksiyonları

- Kas-iskelet sistemi problemleri

Obeziteden korunmak için önerilen beslenme yöntemleri

- Yağlı besinler ve karbonhidratlar azaltılmalı.

- Sebze meyve, tam tahıl ve kurubaklagillerin tüketimi artırılmalı

- Günde en az 2-3 litre sıvı tüketilmeli

- Zayıflama diyetlerinin vitamin ve mineral içeriği gereksinimler kadar olmalıdır.

- Süt, peynir, yoğurt gibi ürünler içerdiği kalsiyum ve protein nedeni ile her gün mutlaka tüketilmeli

- Posalı besinlerin tüketimi arttırılmalı

- Tuz, şeker ve un tüketimi kısıtlanmalı

- Alkol ve tütün gibi sağlığa zararlı maddeler kesinlikle bırakılmalı

- Fiziksel aktivite artırılmalı ve günde en az 10.000 adım yürünmeli

Obezite hastaları nasıl beslenmelidir?

Obezite hastaları günde 5 öğün yemek ile beslenmeli ve bu öğünleri atlamamalıdır. Sofranızdan eksik etmemeniz gereken besin öğeleri ise sebzelerdir.

Sabah kahvaltılarında tüketilmesi gerekenler:

- Yağsız peynir

- Tam buğday veya kepek ekmeği

- Bol domates, salatalık ve yeşillik

Ara öğünlerde tüketilmesi gerekenler:

- Fazla olmaması şartı ile meyve, az yağlı süt veya yoğurt

- Sebzeler

- Salata veya az zeytinyağlı yemekler

- Tam buğday veya kepek ekmeği

- Sadece 1 öğünde et haşlaması

- Tavuk ve balık yemekleri