Halk arasında lekeli humma olarak bilinen Tifüs, Rickettsia bakterilerinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalık türüdür.

Tifüs hastalığı nasıl bulaşır?

Tifüs, hastaların kanını emerek enfekte olan bitlerin mikropları diğer insanlara taşımasıyla bulaşmaktadır. Enfekte olan bit, diğer insanlardan kan emerek beslenir ve Rickettsiaları cilt üzerine bırakır.

Bu kişiler saç diplerini yıkarken bazı mikropları bitin ısırdığı yerin içine soktuğu için enfeksiyon kaparlar. Öte yandan bu rahatsızlığın herhangi bir hayvan kaynağı bulunmamaktadır.

TİFÜS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Epidemik tifüs

- Titreme

- Öksürük

- Deliryum

- Yüksek ateş (40 °C)

- Eklem ağrısı

- Düşük kan basıncı

- Döküntü

- Fotofobi (Işığa duyarlılık)

- Şiddetli baş ağrısı

- Şiddetli kas ağrısı

- Stupor

- Sırt ağrısı

Endemik tifüs

- Karın ağrısı

- Sırt ağrısı

- Vücudun ortasından başlayan mat kırmızı döküntü

- Çok yüksek ateş (41 ° C)

- Kuru öksürük

- Baş ağrısı

- Eklem ağrısı

- Bulantı

- Kusma

Tifüs hastalığı nasıl seyir eder?

Tifüs hastalığının başlangıç belirtileri oldukça değikendir ve ani bir şekilde başlar. Baş ağrısı, titreme, yüksek ateş, takatsizlik, öksürme ile kas ağrısı rahatsızlığın ilk semptomları arasındadır. Bunun yanında vücudun çeşitli bölgelerinde koyu lekelenmeler görülür. Öte yandan özel tedavi uygulanmadığı takdirde ölüm oranı %40'lara kadar çıkabilmektedir.

Tifüs hastalığının coğrafi dağılımı nasıldır?

Tifüs'e Asya'nın soğuk bölgelerinde, Afrika'nın ortası ile doğusunda, Amerika'nın ise ortası ve güneyinde rastlanmaktadır. Bunun yanında kötü hijyen koşullarının hakim olduğu cezaevleri ve mülteci kampları gibi yerlerde de görülmektedir.

Tifüs hastalığı yolcular için nasıl bir risk taşır?

Tifüs, yolcular için çok düşük bir risk taşımaktadır. Ancak kötü hijyen koşullarının hakim olduğu mülteci kamplarında ve diğer uygulamalar içerisinde yer alan insani yardım görevlileri için risk oluşturmaktadır.

Tifüs hastalığı nasıl tedavi edilir?

Tifüs'e yakalanan kişilere sulu ve sindirimi kolay yiyecekler verilmelidir. Bunun yanında hasta vücut temizliğine çok dikkat etmelidir. Ayrıca yaşanılan ev ortamında fare gibi canlıların yaşamasına izin verilmemelidir. Kedi veya köpeklere de bit taraması yapılmalıdır. Hatta mümkünse beslenmemelidir.

Öte yandan tifüsün günümüzde herhangi bir aşısı bulunmaktadır. Tedavi mutlaka doktor kontrolünde yapılmalı ve önerilen antibiyotikler, kloramfenikol ile tetrasiklinler kullanılmalıdır.