Pika hastalığı, gıda olmayan nesneleri yeme alışkanlığıdır. Uygunsuz yenilen bu maddeler kişinin gelişimsel seviyesini olumsuz yönde etkilemektedir.

Pika hastalığı kimlerde görülür?

Pika sendromu epilepsi hastalarında, zeka geriliği olan çocuklarda, besin eksikliği yaşayanlarda, şizofrenik vakalarda, otizm bozukluğu olan kişilerde, akıl hastalarında, iletişim bozuklukları yaşayanlarda ve ailevi sorunları olan kişilerde görülmektedir.

Öte yandan bu rahatsızlığın belirlenebilmesi için çocuğun en az 2 yaşında olması gerekmektedir. Bunun sebebi bebeklerin ağzına uygunsuz maddeleri atması ve yemesidir.

Pika hastalığının ortaya çıkmasındaki sebepler nelerdir?

Pika sendromunun kesin nedeni bilinmemekle beraber genellikle psiko-sosyal gelişim bozuklukları olanlarda ve besin eksikliği yaşayanlarda görülmektedir.

Pika hastalığı olan çocuk nasıl tedavi edilir?

Pika sendromu olan çocuğun öncelikle sistemik muayenesi için doktora götürülmesi gerekmektedir. Bunun yanında besin eksikliklerinin araştırılması, çocuğun psiko-sosyal ve nörolojik gelişiminin değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Pika sendromunun tehlikeleri nelerdir?

Pika hastaları, yemeğe uygun olmayan cisimleri tüketmesinden dolayı sindirim sitemiyle ilgili ciddi sorunlar yaşamaktadır. Bunun yanında yenilen maddelerin hijyenik olmaması da büyük bir sorun teşkil etmektedir. Ayrıca hasta enfeksiyon kaparak çeşitli hastalıklara yakalanabilmektedir.

Eğer hasta çocuk yaşında biriyse bu zarar daha da artmaktadır. Vücuda alınan nesnelerin içinde başta cıva ve kurşun gibi ağır metaller olmak üzere birçok kimyasal bulunmaktadır. Bu da kişinin sağlığını çok ciddi bir biçimde etkilemektedir.

Pika sendromu nasıl tedavi edilir?

Pika sendromunun tedavisi için öncelikle rahatsızlığın nedenleri bulunmalıdır. Vücudunda mineral eksikliği olan kişilere buna uygun ilaç tedavisi başlatılmalı ve doğal gıdalarla besin takviyesi yapılmalıdır. Demir eksikliği olan kişiler ise mutlaka karaciğer, yumurta, kuru baklagil ile kırmızı et tüketmelidir.

Öte yandan bu hastalığın diğer nedenleri arasında psikolojik sorunlar yer almaktadır. Bu durumun düzeltilmesi için hasta mutlaka terapi görmelidir. Özellikle oyun terapisi gören çocuklar hastalığı yenme konusunda oldukça başarılıdır. Tedavide asıl amaç çocuğun yediği maddelere alternatif olarak başka şeyler göstermektir. Örneğin kağıt yiyen bir çocukla resim çalışmasına ağırlık verilmesi veya çamur yemeden duramayan bir çocukla çamurdan heykel yapılması gibi.