Fregoli hastası, çevresindeki kişilerin görünüşlerini değiştirdiğine ve farklı kişilerin kimliğini aldığını sanmaktadır. Ender görülen nörolojik bir rahatsızlık olan fregoli, bir başka deyişle herkesin birbirinin kopyası olduğuna inanmaktadır. Bu rahatsızlığa sahip kimseler, çevresinde kılık değiştirmiş kişilerce taciz edildiğini paranoya haline getirmiştir.

Öte yandan bu hastalık ilk kez 1927 yılında genç bir kadının tiyatroda izlediği aktörün kendisini takip ettiğini iddia etmesiyle ortaya çıkmıştır. Araştırmalar sonucunda da tıp tarihine yeni bir hastalık olarak eklenmiştir. Bu rahatsızlığa adını veren ise İtalyan sahne yıldızı Leopoldo Fregoli olmuştur.

Sahnede sürekli kılık değiştirip onlarca yüze bürünen Fregoli, Guinness Rekorlar Kitabı'nda en yaratıcı sanatçı ünvanını almıştır. Bahsi geçen 27 yaşındaki kadın ise, sanatçıyı izledikten sonra her yerde onu gördüğünü ve kendisini takip ettiğini söylemiştir.

Fregoli hastalığının sebepleri nelerdir?

Fregoli hastaları, normal şartlar altında tanıştıkları kişilerle kafalarında görüntü kurarak, limbik sistem olarak bilinen duyguları kontrol eden bölgeyle kuvvetli bir bağ oluşturur. Bu limbik sistem vücutta bazı değişiklikler yol açar. Bunun neticesinde vücutta bazı değişimler meydana gelir. Bu sebeple bir yanılmaya neden olan beyin herkesi aynı kişi sanmaktadır.