Normalde 3-4 haftada kendisini yenileyen deri, sedef hastalığı bulunan insanlarda birkaç gün arayla yenilenmektedir. Bu rahatsızlığın nedeni bilinmemekle beraber deride kuru ve kaşıntılı kızarıklıklar ile iri pullanmalar şeklinde görülmektedir. Dünya üzerinde %1-3 oranında rastlanılan bu hastalık bir bağışıklık sistemi sorunudur.

Sedef hastalığı nasıl teşhis edilir?

Sedef hastalığı, hastanede yapılan fiziki muayene ile teşhis edilebilir. Ancak ender de olsa rahatsızlığın tanısının konulması güçleşebilir. Bu durumlarda deriden parça alınarak (biyopsi) yapılan tetkikler sonucu hastalığın teşhisi konulabilir. Öte yandan genellikle kan testi yapılmaz.

Sedef hastalığı nasıl tedavi edilir?

Sedef Hastalığı'nın tamamen tedavi edilmesi mümkün olmamakla beraber rahatsızlığı oluşturan etmenleri önlemeye yönelik yöntemler uygulanmaktadır. Bunlar nemlendiriciler, kremler, sentetik D vitamini uygulanması, fototerapi, iğne tedavisi, şampuanlar ve bazı ilaçlardır. Bunun yanında kortizonlu ilaçlarda bu hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak ilk başta bu tedavi sedefi bastırsa da daha sonra ortaya çıkan belirtiler çok şiddetli olabilmektedir.

Sedef hastalığı çeşitleri nelerdir?

Plak tipi sedef (psoriazis): Hastalığın en sık görülen türüdür. Diz ile dirseklerde kızarıklık, pullanma ve kabuklanma görülür.

Ters sedef (inverse): Genellikle koltuk altı, kasıklar gibi derinin katlanma yerlerinde ortaya çıkar.

Eritrodermik sedef: Hastanın tüm vücudunda yaygın kızarıklık ve deri dökülmesi görülür.

Damla tipi sedef (guttat): Özellikle çocuklarda görülen bu sedef, damlalar şeklinde tüm vücuda yayılır.

Sedef hastalığının ortaya çıkmasındaki etkenler nelerdir?

Sedef hastalığı hatalı bir bağışıklık sistemi tepkisidir. Vücudu virüslerden, mikroplardan, hastalıklardan korumakla görevli bağışıklık sistemi, sedef hastalarında ortada bir tehdit olmadığı halde deri hücrelerinin yenilenme sürecini hızlandırır. Hızla çoğalan ve ciltte biriken bu hücreler pullanmaya neden olur. Bu hatalı tepki, sedef hastalarının bağışıklık sisteminin zayıf olduğu anlamına gelmez. Öte yandan günümüzde hala daha sedef hastalığının sebepleri tam olarak bilinmemekle beraber kimlerin risk altında olduğuna dair bazı bulgular elde edilmiştir.

- Kanda akyuvarların anormalliği

- Genetik yatkınlık

- Aşırı alkol ve/veya sigara kullanımı

- Stres veya depresyon

- Bakteri ve virüs enfeksiyonları

- İklim

- Cildin tahriş olması

- Kullanılan ilaçlar

Sedef romatizması nedir?

Sedef hastalarının % 30’unda görülen bu durum genellikle ağrı, şişlik, kızarıklık, tutulma ve eklemlerde şekil bozukluğu gibi belirtiler ile kendisini göstermektedir. Daha çok diz, el, ayak, bel ve omurga bölgesindeki eklemleri etkiler.