Yaşam tarzında beslenme biçimini değiştirmek ve düzenli olarak spor yapmak tansiyonun kontrol altına alınmasındaki en etkili yöntemler arasındadır.

Tansiyon neden yükselir?

Elde edilen bulguların %90’ında yüksek tansiyonun nedeni kesin olarak bilinememektedir. Ancak bu duruma yol açan böbrek hastalığı, hormonal rahatsızlıklar, aşırı alkol tüketimi, obezite, doğum kontrol hapları, egzersiz yapmama, yağlı yiyecekler yeme, fazla tuz tüketme ve sigara içme gibi bazı risk faktörleri tespit edilmiştir. Öte yandan tansiyon, ailesel bir rahatsızlık olarak görülür ve genellikle Güney Asya ile Afro-Karayip kökenli kişilerde rastlanır.

Yüksek tansiyon belirtileri nelerdir?

Baş dönmesi, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları ve düzensiz kalp atışları yüksek tansiyonun belirtileri arasındadır. Öte yandan bu rahatsızlık normalde bir belirti vermediğinden, düzenli olarak tansiyonun kontrol ettirilmesi gerekir. Bunun nedeni yüksek tansiyonun vücudunuza siz farkına varmadan zarar verebilmesidir.

Yüksek tansiyon nasıl teşhis edilir?

Yüksek tansiyon genellikle sfigmomanometre adı verilen bir aletle ölçülür. Bu cihaz koldaki kan akışını sınırlandıracak şekilde pompalanarak şişirilir. Daha sonra yavaş yavaş serbest bırakılır. İşlemi yapan kişi nabzınızı dinlemek için bir stetoskop kullanacaktır. Öte yandan tansiyonunuzun bir kez yüksek çıkması yüksek tansiyon olduğu anlamına gelmez. Gün içerisinde endişeli veya gergin hissetmekte tansiyonun yükselmesine neden olmaktadır.

Yüksek tansiyondan nasıl korunulur?

Dengeli beslenmek, sağlıklı bir kiloda kalmak, düzenli egzersiz yapmak, alkol almamak ve sigaradan uzak durmak yüksek tansiyondan korunmanın yolları arasındadır. Bunun yanında düşük yağ içeren, lif yönünden zengin, bol taze meyve ve sebzenin yanı sıra tam tahılları da içeren bir beslenme önerilmektedir.

Yüksek tansiyon nasıl tedavi edilir?

Yaşam tarzında beslenme biçimini değiştirmek ve düzenli olarak spor yapmak tansiyonun kontrol altına alınmasındaki en etkili yöntemler arasındadır. Bunun yanında kullanılan anjiyotensin dönüştürücü enzim (ADE) inhibitörleri de tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olan bazı hormonların aktivitelerini bloke ederek etki göstermektedir. Bu ilaçlar hormonların işlevlerini engelleyerek, kandaki miktarının azaltılmasına yardımcı olur.

Yüksek tansiyonun neden olduğu sorunlar nelerdir?

Tansiyon rahatsızlığından kaynaklanan komplikasyonlar diğer hastalıklara kıyasla daha fazla ölüme ve ağır sakatlıklara neden olabilmektedir. Bunun yanında kan damarları da zarar görerek beyine giden yolların yırtılmasına yol açabilmektedir. Bu durum inme, kalp krizi ve böbrek yetmezliği gibi sorunlara sebebiyet verebilmektedir.

Tansiyon nasıl düşürülür?

- Başınızı soğuk su ile yıkayın. Bu yöntem sinirleri uyararak tansiyonun düşmesini sağlar. Öte yandan duş almak da faydalı olmaktadır. Ancak suyun çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.

- Bir bardak içerisine yarım limonu sıkıp sulandırarak içmek tansiyonun düşmesini sağlamaktadır.

- Nar ve nar suyu tansiyonun düşmesinde büyük yarar sağlamaktadır.

- Greyfurt suyu tansiyonun düşmesine yardımcı olmaktadır. Ancak ilaç kullananlar için bu yöntem hastalarda yan etkiler yapabilmektedir.

- Sarımsak tüketimi hızlı bir biçimde tansiyonun düşmesini sağlamaktadır.

- Kekik kullanımı tansiyon düşmesinde büyük yarar sağlamaktadır.

- Tuzsuz ayran ve yoğurtta tansiyonun düşmesini sağlamaktadır.