Bel soğukluğu (gonore) idrar yollarında, rahim ağzında, gözde, rektumda ve üreme organlarında yerleşen bakterilerin neden olduğu bir hastalık türüdür. Akıntılı iltihaba neden olan bu rahatsızlık, cinsel yolla bulaşmaktadır.

Kadında yerleştiği bölge genellikle rahim ağzıdır. Korumasız ve çok eşli ilişkiler yüzünden bu hastalığa yakalananların sayısı her yıl artmaktadır. Dünyada her yıl 50 milyondan fazla kişi bel soğukluğuna yakalanmaktadır. Bu rahatsızlığa sebep olan bakteri, sadece insandan insana bulaşabilmekle birlikte direkt temas gerektirir. Bu hastalık pek çok kadında belirti göstermezken erkeklerde idrar yaparken yanma ile peniste akıntı şeklinde görülür.

Bel soğukluğunun belirtileri nelerdir?

Bel soğukluğu, erkeklerde ilişkiden bir hafta sonra ortaya çıkmaktadır. Başta hafif bir yanma şeklinde görülür. Daha sonra sarı renkte bir akıntı ortaya çıkar. Tedavi edilmediği takdirde meni yolları iltihaplanır ve kısırlık meydana gelir. Öte yandan hastada sık sık idrar yapma hissi uyanır. Ancak tuvalete çıktığından az idrar yapar. Bazı hastalarda ise rahatsızlık belirti vermeyebilir.

Kadınlarda belirtinin şiddeti farklıdır. Genellikle idrar yollarında sarı-yeşil renkte bir akıntı meydana gelir ve bu sıvı oldukça kötü kokar. Bunun yanında adet dönemlerinde bozulmalar görülür. Ayrıca idrara çıkarken yanma hissi oluşur. Tedavi edilmediği takdirde kısırlığa yol açabilir. Diğer belirtiler ise şu şekildedir:

- Anal-oral ilişkiler sonrası rektumda ve ağız bölgesinde enfeksiyon gelişebilir.

- Cinsel ilişki sırasında üreme organlarında ağrı görülür

- Eklemlerde ağrı oluşabilir.

- Hamile kadınlarda bebeğe bulaşarak kızarıklığa ve akıntıya sebep olur.

Bel soğukluğu nasıl teşhis edilir?

Bel soğukluğunun teşhis edilmesi için jinekoloji uzmanına muayene olmak gereklidir.

Bel soğukluğu nasıl tedavi edilir?

Bel soğukluğunun tedavi edilmesinde erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Bu rahatsızlığın iyileştirilmesinde genellikle antibiyotikler uygulanır. Ancak tek bir ilaç kullanımı yeterli olmamakla birlikte hastalık hekim tarafından düzenli kontrol edilmelidir. Bunun yanında hastaların eşleri de tedavi altına alınmalıdır.

Bel soğukluğundan nasıl korunulur?

- Cinsel birliktelik sırasında prezervatif (kondom) kullanılmalı

- Tek eşlilik tercih edilmeli

- Çok eşli ilişkilerden uzak durulmalı

- İlişki sırasında korunulmalı

DİKKAT:

Bel soğukluğuna yakalananların hastalıktan tamamen kurtuluncaya kadar cinsel ilişkiden uzak durmaları gerekir. Bunun sebebi karşıdaki kişinin de mikrop kapma olasılığıdır.