Tifo, Salmonella türü bakterilerinin neden olduğu, bulaşıcı bir mikrobik hastalık türüdür. Bu mikroorganizmalar ağızdan bulaşmakla birlikte genellikle beyin, akciğer, böbrek ile kalp gibi organları etkilemektedir.

Tifo mikrobu (Salmonella typhi)

Salmonella çomak şeklinde bir bakteridir. Bu mikrobun yaşayabildiği tek canlı insan olmakla birlikte genellikle kanda, idrarda ve dışkıda görülür. Bunun yanında bulaşıcı bir hastalık türüdür.

Tifonun belirtileri nelerdir?

- Yorgunluk ve baş ağrıları

- Yüksek ateş

- İştahsızlık

- Burun kanaması

- Bronşit

- Mide ve bağırsak bozuklukları

- Kırmızı lekeler

- Nabzın yavaşlaması

- Karın şişliği

- Bağırsak kanamaları

- Bademciklerin iltihaplanması

- Kilo kaybı

Tifo nasıl teşhis edilir?

Hastanın şikayetleri ile yapılan bazı tetkikler sonucu tifo tanısı konur. Yapılan kan, idrar ve dışkı testleriyle mikrobun olup olmadığı araştırılır.

Tifo hastalığının nasıl seyir eder?

1. hafta belirtileri: Halsizlik ile başlayan bu dönem yüksek ateş, iştahsızlık ve baş ağrıları ile devam eder. Bunun yanında 39-40 dereceye kadar çıkan ateşlenmeler görülür.

2. hafta belirtileri: Koltuk altında küçük şekilde kırmızı leke oluşumları başlar. Bunun yanında kabızlık, dalak büyümesi ve dil kuruluğu gibi durumlar görülür.

3. hafta belirtileri: Bu evreye kadar tedaviye başlanmamışsa ciddi tehlikeler ortaya çıkabilir. Bağırsak delinmesi ve şuur bulanıklığı bu aşamada ortaya çıkmaktadır.

4. hafta belirtileri: Bu evrede hastalık gerilemeye başlar ve vücut eski haline kavuşur

5. hafta belirtileri: İyileşme süreci olan bu evrede hastalık tamamen geçer.

Tifo tedavisi nelerdir?

- Bol bol su içilmelidir.

- Sindirimi kolay besinler verilmelidir.

- Bakteriye karşı antibiyotik verilir.

- Düzenli ilaç kullanılmalıdır.

Tifodan nasıl korunulur?

- Temiz su içilmeli

- Hijyene dikkat edilmeli

- Lağım ve kanalizasyon tesisleri, hijyen şartlarına uygun duruma getirilmeli

- Tifo aşısı yaptırılmalı

Tifoya karşı bitkisel çözümler

Elma sirkesi: Bir bardak dinlenmiş suya 1 çay kaşığı elma sirkesi ve 1 çay kaşığı bal ekleyerek 1 hafta boyunca yemek önceleri tüketilir.

Muz: 2 adet muzu püre haline getirerek bir kase yoğurdun içerisine ekleyin. Daha sonra 1 tatlı kaşığı bal ekleyerek 1 hafta boyunca günde 2 kez tüketin.

Sarımsak: Bir fincan suyun içerisine 2 diş dövülmüş sarımsak ve 1 çay kaşığı kekik eklenerek kaynatılır. Daha sonra süzülerek tüketilir.

Bir bardak süt içerisine 1 diş dövülmüş sarımsak ve 4 bardak su eklenir. Bu karışım ocakta çeyrek miktara gelene kadar kaynatılır. Elde edilen karışım üç güne bölünerek içilir.

Kafur: 100 gr saf zeytinyağ içerisine 15 gr kafur eklenerek çalkalanır. Erimesinin ardından bu karışımdan bir bardak suya beş damla damlatılarak tüketilir. Bu karışım.3 hafta kadar karanlık bir yerde bekletilerek tüketilirse daha faydalıdır.