Dizanteri, ishalle birlikte görülen bulaşıcı ve salgın bir kalın bağırsak hastalığıdır.

Dizanterinin nedenleri

Dizanterinin ortaya çıkmasındaki başlıca sebep Shigella adlı mikroorganizmalardır. Bu bakterileri ağız yolu ile bulaşabilmekle birlikte çok hızlı yayılmaktadır.

Dizanterinin belirtileri nelerdir?

- Karın ağrısı

- Şiddetli ishal

- Bulantı ve kusma

- Halsizlik

- Sık tuvalete çıkma

- Ateş ve titreme

Dizanteri nasıl tedavi edilir?

Dizanteri'nin tedavisindeki ilk hedef hastanın vücuduna kaybettiği suyu yeniden kazandırmaktır. Bunun yanında antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Ancak fazla kullanılması olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Hastalığın ileri dönemlerinde ise kişiye pirinç lapası, bol sıvı, balık, kıyma ve şehriye gibi besinler verilmelidir.

Dizanteriden nasıl korunulur?

- Çiğ sebze ve meyve yenmemeli

- Hijyene dikkat edilmeli

- Sular klorlanmalı

- Süt gibi sıvı maddeler kaynatılmadan içilmemeli

Dizanteri çeşitleri nelerdir?

Amipli dizanteri: Sıcak ülkelerde rastlanılan bu hastalık, başta karaciğer olmak üzere çeşitli organlarda görülür. Amipli dizanterinin teşhisi dışkının incelenmesiyle belirlenebilmektedir.

Basilli dizanteri: Shigella dysenteriae bakterisinin neden olduğu bu hastalık türünde ishal görülmektedir. Genellikle kötü yaşam şartları altında yaşayan insanlarda rastlanılmaktadır. Bu evrede Kolistin ya da trimetoprim-sulfametoksazol içeren bir antibiyotik tedavisi iyileşmeyi hızlandırmaktadır.

Dizanteriye yol açabilen bulaşıcı hastalıklar nelerdir?

Sığır-domuz vebası, şarbon, leptospiroz, salmonelloz ve geviş getirenlerde bağırsak zehirlenmeleri dizanteriye yol açabilen hastalıklardır.

Dizanteride kas ağrıları görülür mü?

Şiddetli ishal potasyum kaybına yol açmaktadır. Bunun sonucunda hastalarda şiddetli bir kas ağrısına ve yorgunluğa yol açmaktadır.