İlkbahar ile kış dönemlerinde ortaya çıkan kızamık, ateş ve deride döküntülerle kendini gösteren bulaşıcı bir rahatsızlık türüdür. Tehlikeli bir hastalık olmakla birlikte çeşitli sorunlara yol açabilmektedir.

Kızamık nasıl bulaşır?

Kızamığa neden olan mikrop, hastanın ağız ve burun boşluğuna yerleşir. Bu hastalık, konuşma, hapşırma ya da öksürme ile tükürük damlacıklarının yayılması sonucu bulaşmaktadır. Çocukluk dönemi rahatsızlığı olarak bilinse de, erişkinlerde de ortaya çıkabilmektedir.

Kızamık nasıl ortaya çıkar?

Kızamık virüsüne temas etmek ve vücudun bağışıklık sisteminin zayıf olmasıhastalığın ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir. Hastanın, ağız ya da burun boşluğuna yerleşen mikrop, burada üreyerek, bütün vücuda yayılmaya başlar. Mikrop, kana karıştıktan yaklaşık 10 gün sonra hastalığın belirtileri görülmeye başlar.

Kızamık belirtileri nelerdir?

- Yüksek ateş

- Titreme

- Ağız içinde küçük beyaz lekeler

- Kuru öksürük

- Kızarık gözler

- Halsizlik

- Soğuk algınlığı

- Şişik bademcikler

- Kabarık kırmızı deri

Kızamık nasıl teşhis edilir?

Kırmızı döküntü ortaya çıkmadan önce hastalığın teşhisinin konulması oldukça zordur. Öte yandan ağız içinde görülen beyaz lekeler tanı için önemli bir kriterdir.

Kızamık kimler için tehlikelidir?

Kızamık, üç yaşın altı çocuklarda, yaşlılarda ve hamilelerde tehlikelidir. Ayrıca beslenmesi bozuk küçük çocuklarda, zatürre ile birlikte ölüme dahi yol açabilmektedir.

Kızamık tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

- Hasta, hava alan ve güneş gören bir odada tutulmalıdır.

- Oda ısısı 18-22 °C arasında olmalıdır.

- Hastaya süt, sütlü yiyecekler, meyve suları, ızgara etler, yumurta, sebze ve et suyu verilmelidir.

- Hasta, ayrı bir odada tutulmalıdır.

- Ağız temizliğine dikkat edilmeli

- Hasta çocuklar okula gönderilmemelidir.

Kızamık aşısı

Kızamık aşısının yaptırılması büyük önem taşımaktadır. 12 aylıkken bu tedavinin süreci başlar ve 15. aya kadar yaptırılması gereklidir. Diğer aşı ise; 4-6 yaş arası dönemde yaptırılmalıdır. Bu tedavi hamile iken tavsiye edilmez.