Mantarlar, deride ve tırnakların altında çoğalan küçük organizmalardır.

Mantar kimlerde görülür?

- Topikal ve sistemik bazı ilaçları uzun süre kullananlarda

- Ergenlik dönemindeki kişilerde

- El ve ayağı sürekli ıslak olanlarda

- Aşırı ter sorunu yaşayanlarda

- Yüz ve ayak bölgesini yıkadıktan sonra kurutmayanlarda

- Sıkı ayakkabı giyenlerde

- Bağışıklık sistemi güçsüz olanlarda

- Ortak terlik, ayakkabı ve çorap kullananlarda

- AIDS başta olmak üzere bazı enfeksiyon hastalıklarında

Mantardan nasıl korunulur?

- Havuz ve plaj gibi alanların kullanımından sonra mutlaka ayaklar iyice yıkanarak kurulanmalı

- Ortak eşya kullanılmamalı

- Derinin ph dengesini bozacak aşırı terleme durumları ortadan kaldırılmalı

- Vücut, her zaman temiz tutulmalı ve gerekli durumlarda pudra kullanılmalı

- Ayakkabılar temiz tutulmalı ve kullanılmadığı zamanlarda pudralanarak saklanmalı

Mantar nasıl teşhis edilir?

Şüphe uyandıran bölgeden bir parça örnek parça alınır. Özel bir ilaç damlatılarak deriye ait olan keratinler eritilir. Mikroskop kullanılarak alınan parça laboratuarda incelenir ve tanı konulur. Bunun yanında yapılan mantar kültürüyle de rahatsızlığın tespiti yapılabilmektedir. Öte yandan cilt mantarları fiziki muayene sonucu da rahatlıkla teşhis edilebilir.

Mantar nasıl tedavi edilir?

Mantar bölgesi üzerine uygulanan kremler, losyonlar, spreyler veya ağızdan alınan bazı ilaçlar ile bu rahatsızlığın önüne geçilebilmektedir.

Mantar hastalıkları çeşitleri nelerdir?

Tinea pedis (Ayak mantarı): Genellikle ayak parmaklarında görülen bu rahatsızlık, beyazlaşma, deride soyulma ve kaşıntı şeklinde kendisini belli etmektedir. Daha ilerlemiş vakalarda enfeksiyon görülebilir. Bu durum ortak terlik, çorap ile ayakkabı kullanımı ile ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında havuz ve hamam gibi mekanlarda da görülebilmektedir.

Tinea korporis: Vücudun herhangi bir alanında meydana gelen mantar hastalığı ismidir. Bu rahatsızlık bir alanda kızarıklık, pullanma, kaşıntı ve yakınmayla başlayıp çeşitli bölgelere halka şeklinde yayılır. Erkeklerde en fazla kasıkta, kadınlarda ise göğüs altlarında görülmektedir.

Tinea kapitis (Saç Kıran): Kafa derisi yada saçları tutan mantar enfeksiyonudur. Özellikle çocuklarda görülen bu durum saçların dökülmesi şeklinde kendisini göstermektedir.

Onikomikoz: Tırnaklarda meydana gelen mantar hastalığıdır. Özellikle ayak bölgesinde görülen bu durum tırnak altında kalınlaşma, renk değişimi ve kopma şeklinde kendisini göstermektedir.

Tine barbae: Sakallara yerleşen bir mantar türüdür.

Mantar enfeksiyonuna ne iyi gelir?

Zeytin yaprağı: Bu yöntemde biraz taze zeytin yaprağı ince ince doğranır. Daha sonra cam bir kapak ile kapatılarak kavanoza konulur ve içerisine biraz zeytinyağı dökülür. Kapağı sıkıca kapattıktan sonra da yaklaşık 4 hafta boyunca karanlık bir yerde saklanır. Bu işlemin ardından sıvı süzülerek zeytin yaprağı enfekte olan deri alanlarına doğrudan uygulanır. Günde 3 defa işlemin tekrar edilmesi önerilir.

Kızılcık: Bu bitkinin suyunun günde 2-3 kez şekersiz olarak tüketilmelidir.

Sarımsak: Bir kaç diş sarımsak ezilerek hamur haline getirilir ve enfekte olmuş alanlara doğrudan uygulanır.

Yoğurt: Yoğurt, mantardan etkilenen alanlara uygulanarak 1 saat cilt üzerinde bekletilir. Bu işlem günde 2 kez tekrarlanmalıdır.

Sirke: Sıcak banyo suyuna biraz sirke eklenir ve su içerisinde mantarlı bölge yaklaşık 1 saat kadar bekletilir. Buna alternatif olarak beyaz sirke veya elma sirkesi sade suyla seyreltilerek cilde pamukla uygulanması da mantara karşı etkili bir çözümdür. Bu yöntemin ardından ılık suyla durulanmalıdır.

Kekik yağı: Bu yöntemde kekik yağı vücuda doğrudan uygulanır. Ancak hassas ciltler için biraz zeytinyağı ile seyreltilerek kullanılması önerilmektedir.

Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı doğrudan mantar lezyonları üzerine uygulanabilir. Bu işlemin günde 3 kez yapılması önerilir. Ayrıca hindistan cevizi yağı ve tarçın yağı karıştırılarak da kullanılabilir.

Fesleğen: Birkaç taze fesleğen yaprağı ezilerek suyu çıkarılır. Daha sonra döküntüler üzerine uygulanır ve kuruması beklenir. Bu işlem günde 2-3 kez uygulanmalıdır.

Zerdeçal: Biraz toz zerdeçala birkaç damla su eklenerek karıştırılır. Daha sonra kalın bir hamur haline getirilerek döküntüler üzerine uygulanır ve 15 dakika kadar ciltte bekletilir. Bu işlemin ardından alan su ile durulanmalıdır.

Hardal: Toz hardal suyla karıştırılarak hamur haline getirilir. Elde edilen hamur cilde uygulanır ve hafifçe ovularak masaj yapılır. Kuruduktan sonra alan su ile durulanır.

Papaya: Kaşıntıyı ve yanmayı hafifleten papaya, dilimler halinde kesilerek döküntüler üzerine uygulanır.