Çocuk felci, omurilikteki kasların kasılmasına yol açan ve sinir hücrelerine zarar veren virüslerin neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyon türüdür.

Çocuk felci kimlerde görülür?

Çocuk felci, genellikle 5 yaşından küçük çocuklarda görülmektedir. Ancak daha büyük çocuklarda bu hastalığa yakalanabilmektedir.

Çocuk felci virüsü nasıl bulaşır?

Virüs, hijyen koşullarının kötü olduğu bölgelerde kirlenmiş besin ve sular aracılığıyla bulaşmaktadır. Hayvanlar ise bu hastalığın mikrobunu taşımamaktadır.

Dünyada çocuk felcinin görülme sıklığı nedir?

Dünya üzerinde çocuk felci vakaları, 1988 yılında 350.000 den fazla olduğu tahmin edilmiştir. 2012'de ise bu sayı 223'e kadar gerilemiştir.

Çocuk felcinin belirtileri nelerdir?

Boğaz ağrısı, yüksek ateş, yorgunluk, iştahsızlık, baş ağrısı, halsizlik, ishal, kusma ile ensede ağrı çocuk felcinin belirtileri arasındadır. Öte yandan hastalığın ilk bulguları genellikle bacaklarda ve kollarda görülmektedir.

Çocuk felci bakımından riskli gruplar kimlerdir?

- Yaşlı insanlar

- Hamile kadınlar

- Çocuk felci aşısı olmayanlar

- Bebekler ve çocuklar

Çocuk felcinden korunmak için bir aşı tedavisi var mıdır?

Çocuk felcine karşı aşı ilk kez 1955 yılında geliştirilmiştir. Bu hastalığın iki tip aşı vardır. Biri inaktif aşı olup enjeksiyon yolu ile yapılır. Diğeri ise zayıflatılmış virüs aşısı olup ağızdan damla şeklinde verilmektedir. Öte yandan bu tedavi 1963 yılından bu yana Türkiye'de uygulanmaktadır.

Çocuk felcinin nedenleri

Çocuk felcinin ortaya çıkmasındaki başlıca sebep ön kordonlarının iltihaplanmasıdır. Bu rahatsızlığa bir virüs sebebiyet vermektedir. Lağım sularının yiyeceklere karışması, sineklerin taşıdığı mikroplar, hastalığa yakalanmış kişinin ağzı ile burnundan çıkan damlacıklarla bulaşır. Hastalık, virüs vücuda yerleştikten sonra 7-21 gün içinde ortaya çıkar ve hastada ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kusma, yorgunluk, boyunda kasılma ile sırt ağrıları görülür.

Çocuk felci nasıl tedavi edilir?

Çocuk felcinin ilk belirtileri görüldüğü zaman hastanın iyice dinlendirilmesi gerekir. Bunun sebebi hastalığın aktif olan kaslarda daha hızlı yayılmasıdır. Öte yandan tedaviye hemen başlanılması gereklidir. Ağrıyı gidermek için de ağrı kesici ve ateş düşürmek için ilaç verilmelidir. Hastalığın iyileştirilmesi için fizyoterapi yöntemiyle kaslar yavaş yavaş çalıştırılır. Ayrıca çocuk felcinin engellemek için de çocuğun aşılanması büyük önem taşımaktadır. Bunun yanında hijyen şartlarına da dikkat edilmelidir.