Frengi, bakterilerin neden olduğu cinsel yolla bulaşan kronik bir enfeksiyon türüdür. Eski zamanlardan bu yana görülen bu hastalık, vücudun çeşitli bölgelerinden etkili olabilmektedir. Öte yandan son yıllarda bu rahatsızlığa yakalanma oranı büyük artış göstermektedir.. Bunun başlıca sebebi cinsel ilişkilerin ve homoseksüelliğin yaygınlaşmasıdır. Dünya üzerinde her yıl 15 milyon kişi bu hastalığa yakalanmaktadır.

Frengi nasıl bulaşır?

Frengi, gental bölgeyle temas sonucu vücuttaki bir yaradan mikrop bulaşır. Anal ve oral seks bu hastalığın ortaya çıkmasındaki başlıca faktörlerdendir. Ayrıca öpüşmekle de hastalık, sağlıyla kişiye geçebilmektedir. Öte yandan hamile bir kadından doğmamış bebeğe geçen mikrop, çocuğun ölü doğmasına neden olabilmektedir. Çok nadir olsa da rahatsızlığın başka bulaşma yolları da vardır. Frengili bir kişinin kanının başka bir insana yarasıyla teması sonucu hastalık bulaşabilir. Fakat bu düşük bir ihtimaldir.

Frengi nasıl teşhis edilir?

Frengi'nin teşhis edilmesi için bazı kan testleri yapılır. Bunun yanında vücutta çıkan yaradan bir parça alınarak incelenir. Ayrıca kanda antikor araştıran RDR, VDRL, TPHA, PCR gibi testlerle de tanı koymak kolaylaşmaktadır.

Frengi hastalığının belirtileri nelerdir?

1. evre: Bu safhada oluşan yaralar lenf bezlerinin şişmesine etki eder ve yaralar gözler görülebilir bir hale gelir. Ancak herhangi bir ağrı ya da sızı oluşmaz.

2. evre: Bu safhada vücudun çeşitli bölgelerinde bakır renkli yaralar ve döküntüler oluşur. Bunun yanında boğaz ağrısı da ortaya çıkar.

3. evre: Bu safhada şişkinlik aort iltihabı, aort kapağı bozukluğu, kalp atardamarlarının ağızlarında daralma ve damar çeperlerinde keseciklerin oluşumu gibi sorunlar meydana gelir. İlerleyen safhalarda ise sinir bozukluğu, erken bunama ile menenjit görülür.

Frengi nasıl tedavi edilir?

Frengi'de erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Doktor tarafından verilen penisilin, doksisiklin ve tetrasiklin gibi antibiyotiklerle hastalık tedavi edilebilir. Bunun yanında sürekli olarak da kontrole gitmek gerekir. Ayrıca tedavi edilen hastanın eşinin de muayene olması büyük önem taşımaktadır.

Frengi hastalığından nasıl korunulur?

- Tek eşlilik tercih edilmeli

- Çok eşlilikten uzak durulmalı

- Alkol ve sigara kullanılmamalı

- Biseksüellikten kaçınılmalı