Kansızlık, tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara yol açabilir. Bu durum çocuklarda büyümenin olumsuz etkilenmesine, fiziksel aktivitenin düşmesine, hastalıkların sık görülmesine, öğrenme fonksiyonlarının azalmasına ve dikkat dağılmasına yol açmaktadır. Yetişkinlerde ise yorgunluk ile halsizlik şeklinde kendisini belli etmektedir.

Kansızlık nasıl teşhis edilir?

Kansızlık, doktor tarafından yapılan fizik muayene ve kan tahlilleri sonucu ortaya çıkar.

Kansızlığın başlıca nedenleri

- Demir eksikliği

- Regl dönemi

- Hamilelik

- Mide-bağırsak sisteminde kan kaybı

- Vitamin eksikliği

- Kronik hastalıklar

- Kemik iliği ve hücre sorunları

Kansızlık belirtileri nelerdir?

- Halsizlik

- Solgunluk

- İştahsızlık

- Kabızlık

- Nefes darlığı

- Çabuk yorulma

- Baş dönmesi

- Kulak çınlaması

- Ağız kenarında çatlaklar

- Dilde kızarma

- Ağrılı yutma

- Bağışıklık sistemi zayıflığı

Kansızlığa iyi gelen besinler

- Yağsız yoğurt

- Yağsız süt

- Kara lahana

- İstiridye

- Balık yumurtası

- Balık yağı

- Soya fasulyesi

- Fasulye

- Mercimek

- Nohut

- Enginar

- Kuru erik

- Kuru üzüm

- Tofu

- Susam

- Zeytin

- Zerdeçal

- Kimyon

- Kuşkonmaz

- Kekik

- Fesleğen

- Karabiber

- Dereotu

- Domates

- Maydanoz

- Çilek

- Greyfurt

- Yaban mersini

- Keten tohumu

Kansızlık için öneriler

- Meyve ve sebze tüketilmeli

- C vitamini içeren besinler tüketilmeli

- Sigara ve alkol gibi alışkanlıklardan uzak durulmalı

- Çay ve kahve tüketimi kısıtlanmalı

Kansızlığa iyi gelen bitkisel çözümler

- Bir litre suyun içerisine iki çorba kaşığı kıyılmış ısırgan otu konulup kaynatılır. Daha sonra süzelerek sabah ve akşam olmak üzere birer çay bardağı içilir.

- Bir litre suyun içerisine iki çorba kaşığı oğul otu koyulup kaynatılır ve günde 3 kez birer çay bardağı içilir.

- İki su bardağı kaynar suyun içerisine 2 çay kaşığı kırmızı kantoron katılır. Soğumasının ardından süzülerek güç içinde aç karnına aralıklarla tüketilir. (isteğe bağlı olarak tatlandırılabilir)

- Bir litre suyun içerisine iki su bardağı dolusu siyah kuru üzüm ve bir çorba kaşığı kına eklenerek kaynatılır. Daha sonra süzülerek günde her öğün yarım çay bardağı içilir.

- Yarım litre kaynamış süt, ılındıktan sonra iki adet yumurta sarısı eklenir. Tatlandırmak için iki çay kaşığı kakao eklenir ve ikiye bölünüp günde iki kez içilir.

- İyice temizlenmiş ıspanak ve maydonoz iyice kaynatılır. Soğumasının ardından günde 3 kez birer çay bardağı içilir.