Kanama varsa veya kırılan kemiğin ucu dışarıda ise temiz bir gazlı bezle derhal sarılmalıdır. Bunun yanında yerinden oynayan eklemi yerleştirmeye çalışılmamalıdır. Ayrıca 112 sağlık ekipleri gelene kadar kazazedenin vücudu sıcak tutulmalı ve herhangi bir yiyecek-içecek verilmemelidir. Yardım gelmediği takdirde, hastanın nakledilmesi gerekiyora da kırığın çevre dokuları zedelemeden desteklenmesi gerekir. Bunun için hasarlı bölgeyi hareketsiz kılmak amacıyla tahta destekler kullanılır. Eğer varsa atel adı verilen gereçler ile kırık yer desteklenmelidir. Ancak bu destek kesinlikle çok sıkı olmamalıdır. Hasar gören nokta her iki taraftan sarılarak kıpıdayamayacak şekilde sabitleştirilmelidir.

Kırıklara iyi gelen bitkisel tedaviler

- Burçak lapa haline getirilir ve kırık olan bölgeye sarılır.

- Kırıkların iyileşmesi için kalsiyum ve magnezyum açısından zengin olan kayısı, süt, brokoli, soğan, marul, kuru erik, üzüm çekirdeği, elma, nar, portakal ile mandalina gibi besinler tüketilmelidir.

- Bir baş sarmısağı iyice ezilerek bir bez yardımıyla kırığın üzerine sarılır. Bu işlem her gün tekrar edilir.

- Yarım su bardağı granül sabun ile 2 adet yumurta sarısını karıştırılıp lapa haline getirilir. Daha sonra ince bir tülbentin arasında kırık bölgeye sarılır.

- Üç litre suyun içerisine iki avuç dolusu ebegümeci katılır. 12 saat bekledikten sonra kaynatılıp ılıtılır. Daha sonra kırık olan yere bu suyla 20 dakika boyunca banyo yaptırılır.

- Yarım su bardağı çiriş ile 2 adet yumurta sarısı karıştırılıp lapa haline getirilir. İnce bir tülbentin arasında kırık bölgeye sarılır.

- Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı zeytin yağı katılır. Daha sonra öğtülerek un haline getirilmiş karakafes otundan, 1 çorba kaşığı ilave edilir. Elde edilen lapa kırık yerin üzerine sarılır. Bu karışım günde 2 kez tekrarlanır.

- Cersiye kökü sirke içinde 1 gün bekletilir. Daha sonra süzülerek 1 fincan içilir.

- Taze civan perçemi dövülerek ezilir. Elde edilen merhem kırık üzerine sarılır

- Kaynatılarak elde edilen meşe kabuğu suyuna bir miktar sirke ilave edilir. Elde edilen sıvı elenmiş toprakla çamur haline getirilerek kırık yerin üzerine sarılır.

- Siyah kimyon tohumu yağı ile kırık alanlara hafifçe masaj yapılabilir. Bu işlem iki hafta boyunca günde 2-3 kez yapılmalıdır.

- Zerdeçal ile süt karıştırılarak kırık alanlara uygulanır.

- Biraz Hint yağı sürülen temiz bir bez iki gün boyunca etkilenen alanın etrafına sarılır.

- Susam tohumu, içerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik kırıklarına karşı etkili bir tedavi yöntemidir.