Egzama, deride kızarıklık, kaşıntı, kabarcık oluşumu ve şişme gibi belirtilerle ortaya çıkan bir deri hastalığıdır.

EGZAMA BULAŞICI MI?

Egzama kesinlikle bulaşıcı değildir.

EGZAMA OLUŞUMUNU TETİKLEYEN YİYECEKLER

Egzama, bazı gıdalarla temas durumunda şiddetlenebilmektedir. Özellikle domates, kabak, patlıcan, limon ve portakal gibi gıdalar bu hastalığı tetiklemektedir.

EGZAMANIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Şiddetli kaşıntı

- Cildin pul kaplanması

- Cilt kızarıklığı

- Su toplayan kabarcıklar

- Cilt üzerinde derin çatlaklar

EGZAMA TÜRLERİ NELERDİR?

Alerjik egzama

En çok görülen egzama türü olan bu evrede deride kızarmalar, iltihaplanmalar ve şiddetli kaşınmalar vardır. Genel olarak bebeklik-çocukluk döneminde görülmesine karşın ilerleyen yaşlarda da rastlanılabilmektedir. Alerjk egzama; kafa derisi, yüz, vücut kıvrımları, eller ve ayaklarda görülür. Öte yandan bu rahatsızlığa neden olan sabun, kimyasallar ve doğal olmayan giyeceklere dikkat etmek gerekir. Alerjik egzamanın tedavisi ise şunlardır:

- Deri sürekli yağlanmalı ve nemli tutulmalı

- Steroid merhem

- Bağışıklık sistemini güçlendiren ürünler

- Antibiyotikler

Kontakt dermatit

Kontakt dermatit, alerjik kontakt dermatit ve tahriş eden kontakt dermatit olmak üzere 2’ye ayrılır:

Tahriş eden kontakt dermatitin nedeni hastanın direkt olarak derisine tahriş edebilecek bir cisme dokunmasıdır. Bununla birlikte dermatitin bu formu, cismin yarattığı yaranın yerine alerjik bir reaksiyon baş gösterirse hastalık alerjik kontakt dermatite dönüşebilir. Tahriş eden kontakt dermatit ter, aşırı sıcak, tükürük, ağaç polenleri ve hayvan türlerinden de oluşabilir.

Varisli egzama

Varisli egzama, hastanın orta yaş ile yaşlılık dönemlerinde bacak kısmında görülmektedir. Bu yerlerde iltihaplanmalara, kızarmalara, kabarmalara ve beneklenmelere rastlanır. Öte yandan bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde hasarlı bölgede ülser oluşabilmektedir.

Dairemsi egzama

Dairemsi egzama genel olarak el ve ayakları etkiler. Bu rahatsızlık daire şeklinde kendisini belli etmekle birlikte şiddetli kaşıntıya sebebiyet vermektedir.

El egzaması

Bu egzama formunda hastalığın neden olduğu kırmızı yaralar yalnızca ellerde görülür. Genellikle kimyasal deterjanlar sebebiyle oluşmaktadır. Ancak sürekli el yıkamanın neden olduğu istisnai durumlar da görülmüştür.

Numuluer egzama

Numuler egzamada görülen yaralar bozuk para biçiminde, kızarmış ve tahriş olmuş bir biçimdedir. Genellikle kol, göğüs ile bacak kısımlarında kendisini belli etmektedir. Bu durum atopik dermatit, alerjik kontakt egzama ve mantar enfeksiyonu yüzünden oluşmaktadır.

Asteatotik dermatit

Bu egzama türü, kuru deride gerçekleşir. Genellikle yağ tabakalarının az olduğu yerlerde çatlaklar açarak belirmektedir. Bu hastalığı yaşamaya müsait olan insanlar genelde kışları iç mekanlarda, nem oranının düşük olduğu yerlerde geçiren yetişkin kişilerdir.

Kan dolaşımın durduran egzama

Stasis dermatite yakalanan insanlar genellikle genişlemiş damarları olan, kan dolaşımı zayıf ya da kan dolaşımını zayıflatacak durumlara maruz kalan bireylerdir. Genelde ayak bileklerinde, baldırlarda ve ayaklarda oluşur. Bu evrede bacaklarda şişkinlik, iltihaplanma ile renk değişimi görülebilir.

Kronik simpleks liken

Bu egzama türü, hasta; boynun arkası, bilekler, kasık ve ayak bilekleri gibi noktaları sürekli kaşıdığında ya da ovduğunda ortaya çıkar.

Seboreik egzama

Seboreik egzama genellikle kafa derisinde görülür.

EGZAMANIN OLUŞUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Cilt tahrişi: Sabun, deterjan, şampuan, dezenfektan, çamaşır suyu ve parfüm gibi maddelerin cilt ile teması egzamaya neden olabilmektedir.

Alerjenler: Bazı bakteriler, çeşitli yiyecekler, tozlar ve bazı kimyasallara alerjisi olan kişilerde egzama görülmektedir.

Hava koşulları: Egzamayı tetikleyen çevresel faktörlerden biri de iklimdir. Havanın soğuk ve nem oranının düşük olduğu kış aylarında egzama şikayetlerinde artış görülür.

Genetik etmenler: Çocuklarda egzamanın ortaya çıkışında aile genlerinin rolü % 60-80 oranda etkili olabilir. Vücudun genetik yatkınlığı bu hastalığın ortaya çıkmasına sebebiyet verebilmektedir.

Bağışıklık sistemi: Vücudun bağışıklık sistemi egzamanın ortaya çıkmasında ve daha sonra tekrarlamasında büyük rol oynar.

Stres: Egzamanın bir diğer nedeni aşırı stres yapılmasıdır.

Kadınlarda hormonal değişiklikler: Bazı kadınlarda, hormon seviyelerindeki değşikliklerin egzama semptomlarını arttırdığı görülmüştür.

Öte yandan sıcak banyo, sık sabunlanma, kuru cilt, terlemek, ani hava değişimi, yün benzeri kumaşlar, sigara içmek, toz, kum gibi diğer etmenlerde egzamayı tetiklemektedir.

EGZAMA TEDAVİSİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?

- Egzama görülen yerlerde banyo sırasında sabun kullanılmamalıdır.

- Aşırı sıcak veya soğuk ortamlarda bulunulmamalıdır.

- Ev ortamı nemli tutulmalıdır.

- Süt, peynir, yoğurt ve yumurta gibi gıdalardan uzak durulmalıdır.

- Egzama görülen yerler suyla fazla temas ettirilmemelidir

- Egzama olan yerler kesinlikle kaşınılmamalıdır.

- Hasta bir kişinin olduğu ortamlarda bulunulmamalıdır.

- Sabun, deterjan ve çamaşır suyu gibi temizlik maddelerine temas edilmemelidir.

- Sigaradan uzak durulmalıdır

- Tüylü kumaş ve ince lifli yüksek kaliteli yün tercih edilmelidir.

- Kaba yün ve sentetik maddelerden yapılan kıyafetlerden uzak durulmalıdır.

- Yatak odası serin ve havadar tutulmalıdır.

- Saf pamuktan olan çarşaflar kullanılmalıdır.

- Terleme durumunda serin bir duş alınmalıdır.

EGZAMA NASIL GEÇER?

Öncelikle doktora gidilerek egzamanın türü öğrenilmelidir. Daha sonra düzenli bir şekilde verilen ilaçlar ve kremler kullanılmalıdır.