Enfarktüs, atardamarın ani tıkanması sonucu kansız kalan doku bölgesinin iş göremez hale gelmesi durumudur. Bu hastalık damar çeperindeki yağ tabakalarının veya kireçlenmiş yerlerin üzerinde kanın pıhtılaşarak bir tıkaç meydana getirmesinden kaynaklanmaktadır. Öte yandan nadiren de olsa emboli sonucu oluşabilmektedir. Emboli, vücudun başka yerinden kopup gelen pıhtı, yağ zerresi, hava kabarcığı, ya da her hangi bir yabancı cismin dolaşıma engel olacak şekilde damar tıkamasıdır.

Enfarktüs çeşitleri nelerdir?

- Miyokardiyal enfarktüs (kalp krizi)

- Pulmoner embolizm (akciğer krizi)

- İskemik beyin kazası (inme - %80 enfarktüsten kaynaklanır)

- Periferik tıkayıcı arter hastalığı (en ciddisi kangrendir)

- Antifosfolipit sendromu

- Sepsis

- Dev hücre arteriti

- Renal enfarktüs

Enfarktüs belirtileri nelerdir?

- Kalp, göğüs kemiği arası ve mide üstünde şiddetli ağrı

- Soğuk ter

- Yüzde morluk

- Bulantı ve kusma

- Dolaşım bozukluğu

Enfarktüs nasıl teşhis edilir?

Elektrokardiyagram enfarktüsün teşhisinde kullanılan kullanılan bir yöntemdir.

Enfarktüs hastalığı nasıl seyir eder?

Enfarktüs'lü hastaların çoğu ilk 2-3 günü geçirince belirtiler durgunlaşır ve kalp 2-3 hafta içerisinde kendisini toparlar. 3 haftadan sonra da kişi sağlığına geri kavuşur. Öte yandan enfarktüste sonuçlar değişiklik göstermekle birlikte hastaların genel olarak %80'i iyileşmektedir.

Enfarktüs nasıl tedavi edilmelidir?

Hasta hiç hareket ettirilmeden yatırılmalı ve ağrıları giderilmelidir. Kişi solunum güçlüğü çektiği takdirde morfinden sakınılmalıdır. Bunun yanında su kaybını önlemek için hastayı fazla terletecek müdahaleler yapılmamalıdır. Gerekli görüldüğü takdirde ise kan nakli, hazır plazmalar ile serumlar verilir. Ayrıca kişiye maskeyle oksijen verilmesi de çok faydalıdır. Öte yandan yatak istirahati en az 6 hafta sürmelidir. Hastanın flebit olmaması için de bacaklar hareket ettirilmelidir. Üç aydan önce de işe başlamamalıdır.

Pehriz: İlk hafta hastaya süt, meyve suları, su ve çay verilir. 1 hafta sonra pehriz yavaş yavaş bırakılır. Bunun yanında gaz yapmayan hafif yiyecekler günde 5 öğüne bölünerek yedirilmelidir. Ancak mide birdenbire doldurulmamalıdır. Ayrıca sigarada kesinlikle yasak edilmelidir. Öte yandan kişiye uykusuzuluk yapmadığı takdirde çay ve kahve verilebilir.

Böbrek enfarktüsü

Böbrek atardamarlarından birinin tromboz, ya da emboli sonucu tıkanmasıdır. Bu hastalık, birden başlayan, kıvrandırıcı, bazen günlerce süren bel ağrılarıyla belirir. Bunun yanında idrarda azalma, durma ve kan görülür.

Akciğer enfarktüsü

Akciğer enfarktüsü, pıhtının akciğer bölgesinde bir damar tıkanması sonucu oluşur. Bu hastalık ani şiddetli bir yan ağrısıyla başlayarak omuzlara kadar yayılır. Bunun yanında kişide nefes darlığı, öksürük, kanlı balgam ve yüksek ateş görülür.

Dalak enfarktüsü

Dalak enfarktüsü vakalarının çoğu teşhis edilememekle birlikte özel bir tedavi yapılamadan geçip gidebilir. Bu hastalık dalak bölgesinde ağrı, hassasiyet, titreme ile yüksek ateş gibi belirtiler ile kendisini gösterir. Öte yandan hastalığın tedavisi sebebe göre yapılır ve gerekli gördülüğü takdirde dalak çıkartılır.

Kalp enfarktüsü

Kalbin tıkanması sonucu meydana gelen kalp enfarktüsü, çok ağır bir rahatsızlık türüdür. Bu hastalıkta kişinin her türlü yorgunluktan ve üzüntüden sa­kınması gereklidir.