Tıpta talasemi adıyla bilinen akdeniz anemisi, yeni doğan çocuğa anne-babasından geçen bir tür kansızlık sorunudur. Bu rahatsızlığın oluşumunun başlıca sebebi alyuvarların yapısında yer alan hemoglobin molekülünün bozukluğudur.

Akdeniz anemisi belirtileri nelerdir?

- Halsizlik

- Solukluk

- İştahsızlık

- Karında şişlik

- Gözlerde sarılık

- İdrarda koyulaşma

- Yüzdeki kemiklerde şekil değişmeleri

- Dalak büyümesi

Akdeniz anemisinin yol açtığı sağlık sorunları nelerdir?

Kalp yetmezliği: Akdeniz anemisi hastası olarak doğan çocuk tedavi olmadığı takdirde kalp yetmezliği sorunu ortaya çıkabilmektedir. Bu durum ileri evrelerde ölümle sonuçlanabilmektedir.

Kemik bozulması: Kan nakli yeterli miktarda yapılmadığı takdirde kemik iliği aşırı kan üretir. Bunun sonucunda kemikler bozulmaya uğrar ve vücudun belli bölgelerinde çöküntüler oluşur.

Demir fazlalığı: Kan nakilleriyle vücutta biriken demir fazlalığı kalp yetmezliği yaratarak bir süre sonra hastanın ölümüyle sonuçlanabilmektedir.

Akdeniz anemisi nasıl tedavi edilir?

Akdeniz anemisinin tedavisinde kan nakili uygulanır. Bunun yanında kişiye desferoksamin ve C vitamini verilir. Aşırı büyümüş dalak ise gerekli görüldüğü takdirde cerrahi işlem ile alınır. Ameliyat öncesinde ise pnömokok aşısı yapılır sonrasında da depo penisilin koruma tedavisi önerilir.

Akdeniz anemisinin Türkiye'de görülme sıklığı

Türkiye bir Akdeniz ülkesi olması sebebiyle hastalık burada yaygın olarak görülmektedir. Ülke nüfusunun yaklaşık % 2,1 i taşıyıcıdır. Bu oran Antalya, Hatay ve Mersin gibi bölgelerde % 12 lere kadar çıkabilmektedir.

Kansızlığa iyi gelen besinler

- Yağsız yoğurt

- Yağsız süt

- Kara lahana

- İstiridye

- Balık yumurtası

- Balık yağı

- Soya fasulyesi

- Fasulye

- Mercimek

- Nohut

- Enginar

- Kuru erik

- Kuru üzüm

- Tofu

- Susam

- Zeytin

- Zerdeçal

- Kimyon

- Kuşkonmaz

- Kekik

- Fesleğen

- Karabiber

- Dereotu

- Domates

- Maydanoz

- Çilek

- Greyfurt

- Yaban mersini

- Keten tohumu

Kansızlığa iyi gelen bitkisel çözümler

- Bir litre suyun içerisine iki çorba kaşığı kıyılmış ısırgan otu konulup kaynatılır. Daha sonra süzelerek sabah ve akşam olmak üzere birer çay bardağı içilir.

- Bir litre suyun içerisine iki çorba kaşığı oğul otu koyulup kaynatılır ve günde 3 kez birer çay bardağı içilir.

- İki su bardağı kaynar suyun içerisine 2 çay kaşığı kırmızı kantoron katılır. Soğumasının ardından süzülerek güç içinde aç karnına aralıklarla tüketilir. (isteğe bağlı olarak tatlandırılabilir)

- Bir litre suyun içerisine iki su bardağı dolusu siyah kuru üzüm ve bir çorba kaşığı kına eklenerek kaynatılır. Daha sonra süzülerek günde her öğün yarım çay bardağı içilir.

- Yarım litre kaynamış süt, ılındıktan sonra iki adet yumurta sarısı eklenir. Tatlandırmak için iki çay kaşığı kakao eklenir ve ikiye bölünüp günde iki kez içilir.

- İyice temizlenmiş ıspanak ve maydonoz iyice kaynatılır. Soğuması'nın ardından günde 3 kez birer çay bardağı içilir.