Damarların tıkanması sonucu yapılan by pass ameliyatında kanın başka bir damardan akışı sağlanmaktadır.

By-pass ameliyatının çeşitleri nelerdir?

Klasik yöntem: Bu tedavide hasta uyutularak göğüs kemiği açılır. Operasyonda hastanın kalbi durdurulur. Vucuttaki kan dolaşımı ise bir pompa aracılığıyla sağlanır.

OPCAB: Bu tedavide hastanın kalbi durdurulmaz ve hiç pompa kullanılmaz. Ameliyat maaliyeti ise oldukça düşüktür. Ancak damarlara by-pass’ın sağlıklı şartlarda yapılabilmesi için bazı koşulların gerçekleşmesi gerekir.

By-pass ameliyatı sonrası hastanın bakımı nasıl yapılır?

Hasta yaklaşık 4 saat süren ameliyat sonrasında yakından izlenebilmek için yoğun bakım ünitesine alınır. Burada kişiye solunum desteği sağlanır. Bunun yanında hastaya kablolar aracılığıyla serum verilir. Yoğun bakımda kalma süresi ise ortalama 2 gün kadardır. Ancak bu süre duruma göre uzayabilir. İzlem süresi boyunca herhangi bir problem olmaz ise kişi 5-7 gün sonra taburcu edilir.

By- pass olan kişi ne kadar sürede iyileşir?

By-pass ameliyatı sonrası iyileşme süreci 2-3 ayı bulabilir. Cinsel aktivite için 3-6 hafta kadar beklenmelidir. Araba kullanımında ise iyileşmeye bağlı olarak bu süre 3-8 haftaya kadar varabilir. Ofis işiyle uğraşanlar ise 4-6 hafta arasında mesleğine geri dönebilir. Fiziksel güç isteyen durumlarda ise hastanın 12 hafta kadar beklemesi gerekir.

By-pass ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?

- Sigara ve alkolden mutlaka uzak durulmalı

- Yemeklerdeki yağ ve tuz miktarı azaltılmalı

- Düzenli olarak egzersiz yapılmalı

- İlaç tedavisi doktora sormadan asla bırakılmamalı

By-pass ameliyatı sonrası diyet önemli midir?

By-pass ameliyatı olan kişi dengeli beslenmeli ve kalp sağlığını koruyucu bir diyet uygulamalıdır.

By-pass kişide psikolojik bozukluk oluşturur mu?

By-pass ameliyatı bazen kişide psikolojik sıkıntılara yol açabilir. Bu durumda hastanın psikolojik yardım alması gerekebilir.