İşte çağımızın sıkça rastlanan ölüm nedenlerinin başında gelen kalp krizini tetikleyen belli başlı nedenler.

Dünyada ve ülkemizde yaşanan ölümlerin önemli bir kısmı kalp krizinden dolayı yaşanmaktadır. Genellik yaşı ilerlemiş kişilerde olduğu sanılan kalp krizi genç yaştaki bir insanda veya çocuklarda da rastlanabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre her 7 kişiden 1’i kalp krizi riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle kalp krizine karşı her yaş grubundan insanın dikkatli olması ve gerekli tedbirleri alması gerekir. Kalp krizinin nedenleri arasında birçok sebep sayılabilir. Kalp krizi belirtileri göğüste sıkışma ve yanma hissi, kalpte sıkışma, göğüs ağrısı, nefes almada zorluk, soğuk terleme şeklinde kendisini gösterir.

Kalp krizinin nedenleri arasında aşırı stres, üzülme, ani şoklar, aşırı güç kaybı gibi durumlar yer alsa da bu süreci başlatan en önemli sebeplerin başında beslenme alışkanlıklarımız gelmektedir. Yanlış ve düzensiz beslenme kalp ritmini bozarak, sonu genellikle ölümle sonuçlanan kalp krizinin yaşanması ihtimalini kolaylaştırmaktadır. Kalp krizinin nedenleri arasında yer alan riskleri yaşam alışkanlıklarınızda alacağınız birkaç tedbirlere yüzde 80 oranında azaltabileceğini biliyor musunuz?

Bunun başında yeme-içme alışkanlıklarımız geliyor. Kalp krizini tetikleyen yiyeceklerin başında hamuriçi gıdalar gelmektedir. Şekerli, tuzlu ve yağlı hamuriçlerinin düzensiz ve aşırı tüketimi damarlarda tıkanıklığa yol açtığı için bu durum kalp krizini tetiklemektedir.

Aşırı kilo kalp hastalıklarını tetiklemektedir. Bu nedenle ekmek ve makarna gibi yüksek kalorili besinlerin tüketimi azaltılmalı. Yüksek oranda doymuş yağ bulunan kırmızı etinde fazla tüketimi kalp krizine kapı aralayabilmektedir. Doymuş yağlar yerine, zeytinyağı kullanımı, kandaki kolesterolü azaltacağı için vücuttaki kan akışını düzene sokar.

Kalp krizinin nedenleri arasında belki de en başta gelen sigara ve alkoldür. Zararlı saymakla bitirilemeyecek kadar fazla olan sigara ve alkol gibi ürünler kalp hastalıklarının önemli ölçüde sebebini oluşturmakta. Yapılan araştırmalarda çıkan sonuçlardan anlıyoruz ki sigara içenlerin kalp krizi geçirme riski içmeyenlere göre yaklaşık 3 kat artmaktadır. Bunun yanı sıra sigara akciğer hastalıkları ve gırtlak kanseri gibi birçok kanser türünün de başlıca sebepleri arasında yer alıyor.