Peygamberimizin dişlerini temizlemek için kullandığı misvak erak ağacının köklerinden yapılan çubuk şeklindeki bir diş temizleme nesnesidir.

Erak ağacının çubuk şekline getirilmesiyle elde edilen misvağın yapısı ince liflerden oluşmaktadır. İnsanın tükürük salgısıyla temasa geçtiğinde ise özel bir sıvı bu liflerden dışarı çıkar. Peygamberimizin dişlerini misvak ile temizlediği ve Müslümanlara da misvak kullanmayı önerdiği bilinmektedir. Bir hadiste Peygamberimiz misvakla ilgili şu şekilde buyurmuştur;

‘’Eğer ümmetime güçlük vermeyeceğini bilseydim, her namaz için abdest almalarını ve her abdestte misvak kullanmalarını emrederdim. [Buhari, Müslim]’’

Misvak nasıl hazırlanır?

Misvağı kullanmadan önce kuru olmaması gerekmektedir. Çünkü kuru olan misvağın diş temizliğinde kullanılması zorlaşır. Misvağın hafif yaş olması suda bekletilmeden kullanılması için yeterlidir. Misvağın ucu fırça biçimde açılması için misvağın bir ucunun dış kabuğu belli bir oranda soyulmalı. Soyulan alanın tel tel ayrılması ve fırça şeklini alabilmesi için kesici özelliği bulunan bir aletle soyulan bölgeye baskı uygulanır. Bu işlemi yaparken muhtemel kazalara sebebiyet vermemek için dikkatli olmaya özen gösterilmeli. Tellerden oluşacak şeklinde ezilen bölge kullanıldıkça tükürük salgısıyla etkileşeme geçerek daha da yumuşayacaktır. Bu işlemlerin ardından başka ek bir maddeye ihtiyaç duymadan misvak dişler fırça gibi uygulanarak diş temizliği yapılabilir.

Dişler nasıl misvaklanır?

Misvak diş temizliğinde kullanılan bir yöntemdir. Ancak diş fırçası gibi üsten yukarı değil enlemesine ve diş macunu gibi ekstra bir maddeye ihtiyaç duymadan dişlere uygulanır.

Dişlerin, diş etlerinin ve damağın temizliği misvak dişlere uygulanmaya başladığında tükürükle etkileşime geçerek oluşturduğu bir salgı sayesindedir. Misvak kullanılırken ilk zamanlarda kokusundan rahatsızlık duyulabilir ancak koku zamanla azalır. Aynı şekilde diş etleri hassas olan kişilerde kullanımın ilk zamanlarda diş eti kanamalarına neden olur ancak zamanla kullanım devam ettikçe bu kanamalarda kaybolur.

Misvağın kurumaması için açıkta bırakılmaması önemlidir. Aynı şekilde kapalı bir yerde de saklanması koku oluşumuna neden olur. Bu nedenle misvaklara özel olarak tasarlanmış olan saklama kapları bulunmaktadır. Daha sağlıklı kullanım açısından bu kapların edinilmesinde fayda var.