Avrupa’da ve dünyada birçok ülkede musluk suları içilebilmektedir. Ancak musluk suyunun içilmesi için su temiz olsa dair suyun musluğumuza gelene kadar ki geçiş noktalarının da temiz olması gerekir.

Dünyanın birçok ülkesinde insanları su ihtiyaçlarını musluk suyundan karşılarken ülkemizde daha çok damacana su endüstrisinin geliştiğini görüyoruz. Bazı illerde şebeke suyunun içilebileceği söylense de insanlar ya su arıtma cihazları kullanıyorlar ya da damacana su satın almayı tercih edyorlar. Uzmanlar şebeke suyu içmek yerine damacana suların kullanılması gerektiğini ifade ediyorlar. Çünkü şebeke suyu doğrudan bize ulaşmakta ancak damacana sular yasal süreçlerden geçerek onaylanmış bir şekilde önümüze gelmektedir.

Bazı Avrupa ülkeleri ve ABD’de suların çevresel faktörler nedeniyle kirlenme oranının az olması nedeniyle musluk suları doğrudan tüketilebilmekte. Ancak ülkemiz için durumun böyle olmadığını söylemek zorundayız. Türkiye’de musluk sularının su arıtma cihazlarından geçirdikten sonra tüketilmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyarılarda bulunmaktadır. Bunun yanında suyun arıtılacağı cihazların da güvenilir ve kaliteli markalar tarafından üretilmiş olması gereklidir.

Musluk suyunun içinde çok fazla klor bulunmaktadır bu da insan sağlığı açısından önemli bir risk meydana getirir. Ancak klor uçucu bir madde olduğu için Musluk suyu üstü açık bir kabın içinde dinlendirildiği takdirde klor miktarı azalacaktır.

Ülkemizde musluk sularının kesin olarak içilip içilmeyeceği konusunda net bir görüş bulunmamaktadır. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi ( İSKİ) daha önceleri, kente verilen şebeke suyunun rahatlıkla içilebileceğini açıklamıştı. Ancak musluk suyunun içilebilmesi için su tesisatının da temiz olması gerekir.

Damacana sular ise uzun süre güneşte beklemiş olmamalıdır. Damacana suların üreten firmaların tescilli ve güvenilir markalar olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Plastik malzemeden yapılmış olan damacana içerisinde bulunan içme suyunun cam sürahi ve bardaklarda tüketilmesi daha sağlıklıdır.