B vitaminleri daha çok hayvansal gıdalarda, bazı sebze ve meyvelerde bulunan bir vitamin çeşididir.

İnsan vücudu bir takım vitaminlere ihtiyaç duymaktadır. B vitamini de insan vücudunda faydaları olan ve alınması gereken vitaminlerin başında gelir. Suda eriyebilme özelliği bulunan B vitaminleri et ve süt gibi hayvansal gıdaların yanı sıra yeşil sebzeler ve kuru meyvelerde de bulunmaktadır.

B vitaminin faydaları nelerdir?

B vitaminleri hafızayı güçlendirerek öğrenim bozukluklarını giderir. Karbon hidratların yakılmasının yanı sıra hormonların üretimi ve cildin sağlıklı kalmasında da önemli rol oynamaktadır.

Vücuda enerji veren bu mineraller sinir hücrelerindeki fonksiyonları düzene sokar.

B vitaminlerinin sıklıkla kullanılması gerekmemektedir. Belirli düzeyde kullanımı vücuda yarar sağlaması açısından yeterlidir.

B vitaminleri hangi gıdalarda bulunur?

B vitaminleri çok geniş bir yelpazede besin öğelerinde bulunmaktadır. Özellikle et, karaciğer, yürek, tavuk eti, yumurta, süt, süt ürünleri, balık gibi hayvansal gıdalar başta olmak üzere ıspanak, bezelye gibi sebzelerde ve kuru baklagillerde de bol miktarda B vitaminine rastlamak mümkündür.

B vitaminin faydaları nelerdir?

Suda erime özelliği olan B vitaminlerinin insan vücudunda meydana getirdiği etki açısından birçok yararı bulunur

İnsan hayatının devamı için düzenli bir şekilde çalışması gereken sinir ve sindirim sistemlerinin gelişmesinde yardımcı olur ve düzene sokar.

B vitaminleri nelerdir?

B1 vitamini: Sinir sistemine yardımcı olarak daha sağlıklı ve dinç bir vücuda sahip olunmasını sağlayan B1 vitamini ‘Tiamin’ olarak da isimlendirilir. Alınmadığı takdirde sinirlilik, depresyon, yorgunluk, hafıza sorunları ve dikkat kaybı gibi durumlar yaşanır.

B2 vitamini: Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda büyük etkisi olan bu vitamin antioksidan üretimine de yardımcı olmaktadır. B2 vitamini yeterli düzeyde alınmazsa deride, dudakta, dilde yaraların çıkar ve iltihaplanmalar meydana gelir.

B3 vitamini: Vücutta yağ ve karbonhidratların değerlendirilmesinde önemli bir rol oynar. B3 vitamini eksildiği durumlarda vücutta yorgunluk, halsizlik, depresyon, hafıza kaybı gibi sorunlar baş gösterir.

B5 vitamini: İnsan vücudunda eksikliği yaşandığı durumlarda stres, depresyon, baş ağrıları, iştahsızlık ve saç dökülmesi gibi sorunlar yaşanan bu mineral vücuttaki karbonhidratların yakılmasına katkıda bulunur.

B6 vitamini: Sinir sistemini düzene sokan ve egzama, sedef hastalığı ve saçta kepek oluşumunu önleyici özelliği bulunan B6 vitamini yeterli miktarda alınmazsa deri problemleri, uykusuzluk ve kansızlığa neden olur.

B7 vitamini: Saç dökülmesi, saçta kepek oluşması, anemi, depresyon ve mide bulantısı gibi sorunlar B7 vitaminin eksikliğinde yaşanır. B7 vitaminlerinin özellikle cilt ve saç sağlığı açısından önemi büyüktür.

B9 vitamini: vücudun ihtiyaç duyduğu oranda alınmadığı durumlarda hafıza kayıplarına sebebiyet vermekle birlikte beyin hasar oluşumunu kolaylaştırır. Bu vitamin vücudumuzdaki enerji üretiminde ve kırmızı kan hücresi olan alyuvarların oluşumunda önemli rol oynar.

B12 vitamini: Bu vitaminlerde B9 vitaminleri gibi alyuvarların üretilmesinde katkıda bulunur. Bu vitaminin eksikliğinde yorgunluk, depresyon, hafıza kaybı, iştahsızlık, kilo kaybı gibi sorunların baş göstermesi kaçınılmazdır. B12 insan beyninde olan hasarları giderici özelliği sayesinde hafızanın güçlenmesini sağlamaktadır.