İnsan yaşamında vazgeçilmez bir yeri olan suyun içerisinde birçok mineral bulunmaktadır. Canlılar için vazgeçilmez bir besin öğesi olan su 2 hidrojen ve bir oksijen atomundan meydana gelmektedir. İnsan vücudunun büyük bir bölümü sudan oluşmaktadır.

Yaşam kaynağımız olan suyun içinde çok sayıda hayati önem taşıyan mineraller yer alır. Canlılar tarafından üretilemeyen ve yer katmanlarında bulunan mineraller artı değerli metaller ile eksi değerli anyonların meydana getirdiği kimyasal bileşiklere denir. Mineraller insan yaşamında önemli bir yer tutar.

Kemik ve kan hücrelerinde kalsiyum ve demir bulunmaktadır. Enzim ve vitaminlerin çalışabilmesi, hücrelerin çalışması, kasların kasılıp gevşemesi gibi biyolojik faaliyetlerde minerallere ihtiyaç duyulmaktadır. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat gibi mineraller suyun içerisinde bol miktarda bulunur.

İnsan bedensel hareketlerini kasların düzenli olarak kasılıp gevşemesi ile yapmaktadır. Kemiklerde ve iskelet yapısında, dişlerin oluşumunda ve kas yapılarının kasılmasında kalsiyumun etkisi büyüktür. Eğer vücut ihtiyacı olan kalsiyum miktarını alamazsa bu sefer kemiklerde depolanmış olan kalsiyum kullanılmaya başlanır bu da kemik dokusunun zayıflamasına ve kemik erimesi hastalığına neden olur.

İnsan bedeni yaşamını sürdürebilmesi için enerjiye ihtiyaç duyar. Vücudumuzdaki enerji üretimi magnezyum sayesinde olur. Bu mineral birçok enzimin yapısında bulunarak enerji üretimi, sindirim ve emilim gibi hayati işlemlerde yer almaktadır. Kalsiyum kasların kasılmasında görev alırken magnezyum da kasların gevşemesine yardımcı olur. Bu şekilde bedensel hareketlerimizi kolayca yapabiliyoruz.

Suda bulunan diğer bir mineral olan potasyum vücudun su ve elektrolit dengesini sağlamakla görevlidir. Florür kemik ve diş sağlığında önemli bir yer tutar. Sodyum ise insan vücudundaki su ve elektrolit dengesinin sağlanmasında görev alan bir mineraldir. Hücrelerden kana veya kandan hücrelere madde geçişi sodyum sayesinde düzenlenir.