Memeli canlılarda embriyoyu eteneye bağlayan dokuya göbek bağı ya da göbek kordonu denilmektedir. Göbek bağı kısaca açıklamak gerekirse anne karnında yer alan bebeğin besin ve oksijen ihtiyacını karşıladığı çift taraflı bir besin borusudur. Bu sayede anne vücudu ile ve bebek arasında yararlı ve atık maddelerin gidiş gelişi sağlanmış olur.

Göbek bağına tıpta ‘umblical kordon’ denilir. Kan anne karnındaki embriyonun kalp atışı ile göbek kordonundaki çift atardamar aracılığıyla eteneye gönderilir. Göbek bağı toplardamarından geçen kan daha sonra embriyoya geri dönüş yapar.

İnsan için söylemek gerekirse göbek bağı doğumun ardından kesilerek düğüm atılır. Göbek bağının kesilmesinin ardından oluşan yara iyileştikten sonra göbek bağının yerinde bir çukur oluşur bu çukura göbek bağı adı verilmektedir.

Diğer canlılarda ise göbek bağı ağız yoluyla koparılır ve canlıların ağızlarında bulunan enzimler bölgenin kanamasını önlemektedir.

Anne karnındaki embriyo göbek kordonu vasıtası ile anne kanından beslenmektedir. Ancak bu kandan beslenme anne damarlarından değil plasenta ile olmaktadır.

Bebek anne karnındayken besin ve oksijen ihtiyacını plasenta denilen bir yapı sayesinde karşılar. Plasenta doğumun gerçekleşmesinin arından rahimden dışarı atılmaktadır. Göbek bağının makasla veya bıçakla kesilmesi doğru olmaz. Ancak zorunlu bir durum yaşanması halinde kesici alet kaynar suda bekletilmeli, göbek kordonu kesildikten sonra bebeğe tetanoz aşısı, tetanoz koruyucusu ve antibiyotik yapılması gereklidir.

Göbek bağı nedir, göbek bağı nasıl kesilir, göbek bağı ne işe yarar, göbek kordonu nedir, göbek kordonu ne işe yarar, göbek kordonu nasıl kesilir