Bu yazımızda sıkça tartışılan konuların başında gelen ve araba alırken birçok kişiyi ikileme düşüren dizel motorlar ve benzinli motorların birlerine göre sahip oldukları avantaj ve dejavantajlarına yer verdik.

Dizel motorlar ve benzinli motorlar aracın performansını, sürüş kalitesini ve en önemlisi de bütçenizi etkiler. Bunun için araba almadan önce dizel ve benzinli motorların arasındaki farkları ve birbirlerine olan üstünlüklerini bilmeniz büyük fayda sağlayacaktır. Peki dizel arabaların benzinli arabalardan farkı nedir? Dizel ve benzinli motorlar arasında belli başlı farklılıklar bulunur.

Öncelikle dizel motorların daha ekonomik bir sürüş olanağı sağladığı bilinen bir gerçektir. Ancak dizel motorlar sahip olduğu yapıları gereği araç aktif haldeyken daha fazla gürültü çıkarabilmektedir. Dizel motor bulunan arabalar benzinli bir motora sahip araçtan daha az oranda güç üretirler. Dizel araçlarda benzinli motora sahip araçlarda bulunan benzin ile aynı oranda mazot kullanılarak daha uzun mesafe katedilir. Belki de en büyük avantajı bu özelliği sayesindedir. Böylece sürücülere daha ekonomik bir sürüş imkanı vermiş olur.

Dizel ve benzinli motor arasındaki farklar bunlarla sınırlı değildir. Dizel motorlu araçların fiyatları benzinlilere göre daha yüksek orandadır. Ayrıca bu motorların daha sık ve düzenli ve sık bir biçimde kullanılmaları gerekir. Bu nedenle daha sık ve önleyici bakımlar yapılması lazım gelir. Bakımları düzenli bir şekilde yapıldığında Dizel motorlarda arıza yaşanması ihtimali oldukça düşüktür. Düşük hızda az güç üreten dizel motorlar daha fazla torka sahiptir.

Benzinli araçlara oranla petrol kullanımında fazla verim sağlarlar. Bu nedenle üretilmiş en verimli motordur. Dizel motora sahip araçlarda yangın çıkması ihtimali ise çok düşüktür. Bunun yanı sıra dizel motorlar daha fazla emisyon yaymaktadır. Bütün araçların 2.el fiyatları fabrika çıkış fiyatlarına oranla düşmektedir. Ancak dizel motorlu araçların fiyatları benzinli araçlara göre daha az düşmektedir.