Günümüzde giderek yayıla yüksek sesle müzik dinleme alışkanlığı insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen bir davranıştır. Her ne kadar geliştirilen ses sistemleri ile özellikle gençlerin eğlence mekânlarında, düğünlerde veya arabalarda vazgeçemediği yüksek sesle müzik dinlemek düşünüldüğü kadar masum bir davranış değil ve dikkat edilmezse işitme duyunuzu kaybetmenize yol açabilir.

Yüksek sese veya gürültüye maruz bırakılan kulak bir süre sonra görevini yapamaz hale gelir ve işleyişi bozulur. Özellikle kulak zarına büyük zarar veren yüksek seslere karşı tedbir almanızda fayda var. İç kulakta bulunan kulak kasları kulağa gelen ses titreşimlerini beyin tarafından algılanabilecek bir seviyeye getirmekle görevlidir. Bundan dolayı yüksek sesleri belirli bir müddet kontrol edebilmekte ancak zamanla bu işlevini kaybetmeye başlamaktadır. Bunun sonucunda da hem kulak zarının hem de iç kulağın zarar görmesiyle işitme sistemi çalışamaz hale gelir.

Özellikle düğün, nişan, açılış veya sünnet gibi organizasyonlarda mümkün olduğunca hoparlörlerden uzak durulması gerekir. Bunun yanında yüksek sesle müzik dinlenilmemeli müziğin sesi çevreyi de rahatsız etmeyecek şekilde kulağınıza zarar vermeyecek düzeye getirilmelidir.

İnşaat işçileri veya eğlence mekânında çalışanlar gibi gürültülü bir ortamda çalışmak veya uzun süre bulunmak zorunda kalıyorsanız ara ara gürültünün olmadığı yerlere gitmeniz geçici işitme kayıplarının da önüne geçecektir. Çünkü anlık yüksek sese maruz kalan kulakta kısa süreliğine işitme kaybı yaşanabilir. Kısa bir süre çınlama ve uğultu şeklinde kendini gösteren bu durum düzelmezse en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

Yapılan araştırmalar yüksek sesli ve gürültülü açık ve özellikle kapalı alanlarda uzun süre bulunanların daha çabuk yorgunluk hissine kapıldığını ortaya çıkarmıştır. Yüksek sesin beyni tembelleştirdiği ve bazı fonksiyonlarını yerine getirmede zorlanmasına neden olduğu ise bir gerçek.

Sonuç olarak eğlenmek isterken veya kazanç peşinde koşarken sağlığınızı da düşünmelisiniz. Zararlarını burada kısaca aktarmaya çalıştığımız yüksek sesle müzik dinlemek ve gürültülü ortamlarda bulunma konusunda daha dikkatli davranılması konusunda uzmanlar uyarmaktadır.